Pénz- és tőkepiac

Sok a kockázatos kötvény

Egy válság esetén 500 milliárd dollárnyi állomány süllyedne a bóvlikategóriába.

Súlyos kockázatot hordoz a vállalatikötvény-piac egy esetleges válság során – állítja a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss tanulmánya. A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, piacon lévő eszközök mennyisége ugyanis megduplázódott a válság óta, míg az új kibocsátások miatt a kötvények átlagos minősége drámaian romlott.

A következő években a vállalatoknak a Fed mérlegével azonos összeget, 4 ezermilliárd dollárt kellene visszafizetniük a kötvénytulajdonosoknak, ám erre a világgazdasági növekedés lassulása, a döcögő kínai GDP-bővülés és a kereskedelmi háború következtében megcsappant kereslet miatt csökken az esély.

A 2008 óta rendkívül alacsony kamat- és hozamkörnyezet olcsó piaci finanszírozáshoz segítette a vállalatokat, a jegybankok eszközvásárlási programjai pedig azokat az eszközöket is beszippantották, amelyeket a piac magától lehet, hogy kidobott volna. Tavaly év végén a nem pénzügyi szervezetek kötvényállománya elérte a 13 ezermilliárd dollárt. A fejlett piacok cégeihez folyt be az összeg csaknem 80 százaléka: a 10,2 ezermilliárdos állomány 2008-ban még csak 6 ezermilliárd dollárt tett ki. A nagyjából 2,2 ezermilliárdos fejlődő és feltörekvő piaci kötvényállomány megnégyszereződött tíz év alatt, míg a kínai kötvényállomány elhanyagolható szintekről 600 milliárd dollár közelébe hízott. Az elmúlt tíz évben átlagosan évi 1,7 ezermilliárd dollárnyi kötvényt bocsátottak ki, míg ez a válság előtt 864 milliárd dollár volt.

Fotó: AFP/Jens Kalaene/dpa

A kibocsátási dömping számottevően csökkentette a kötvények átlagos minőségét. A befektetésre nem ajánlott, BBB kategóriás kötvények, amelyek a válság előtt a piac 30 százalékát adták, tavaly év végén már az állomány 54 százalékát tették ki az OECD elemzése szerint.

Egy 2008-ashoz hasonló válság esetén további 275 milliárd dollárnyi kerülne át azonnal a befektetésre nem ajánlott kategóriába.

Ha a pénzügyi intézmények eszközeit is beszámítjuk, akkor 500 milliárd dollárnyi állomány süllyedne a bóvlikategóriába.

ivel számos befektető szabályzata tiltja az alacsony besorolású kötvények vásárlását, ezért világszerte temérdek cég kerülne azonnal finanszírozási zavarba, ami tovább erősítené a válság negatív hatásait.

Bóvlikategória OECD
Kapcsolódó cikkek