Pénz- és tőkepiac

A kávédrágulásból is lehet profitálni

Az év végére 20 százalékkal emelkedhet az arabica kávé árfolyama a Reuters elemzői konszenzusa szerint.

Az év végére 20 százalékkal emelkedhet az arabica kávé árfolyama a Reuters elemzői konszenzusa szerint, és elérheti fontonként (0,45 kg) az 1,25 dollárt. A várható drágulás fő oka, hogy a legnagyobb kávétermelő ország, Brazília idei termése 15 százalékkal elmaradhat a tavalyitól, emiatt mintegy 60 ezer tonnával haladhatja meg a kereslet a kínálatot. Tavaly a rekordtermés hatására a kávé árfolyama csaknem tízéves mélypontra süllyedt, ami több országban nem fedezte a termelés költségeit. Emiatt több termelő is kiszállt, ami szintén a 2019–2020-as kínálat csökkenésének irányába hat. A globális keresletet a kínai kávéfogyasztás rohamos emelkedése is hajtja, amely az elmúlt tíz évben a globális átlagnövekedés nyolcszorosával, évi átlagban 16 százalékkal nőtt.

Az árfolyammozgást leghatékonyabban a német tőzsdén jegyzett, OD7B jelzésű, ETFS Coffee ETC termékkel (ISIN kód: DE000A0KRJT2) tudjuk lekereskedni, melynek jegyzése viszonylag szorosan követi a kávé határidős árfolyamát, és a likviditása is megfelelő.

Az árfolyam 2011 óta csökkenő trendben mozog, most azonban biztató jelek kezdenek kibontakozni a grafikonon. Hasonlóan a tavaly augusztus–szeptemberi időszakhoz, most is pozitív divergencia jelent meg az MACD és az RSI indikátorok mozgásában az árfolyammal szemben, ami gyakran egy nagyobb emelkedő hullámot előz meg. Konkrét vételi jelzést még nem kaptunk, azonban amennyiben a következő napokban folytatódik az emelkedés, az MACD meg fogja adni. Fontos ellenállási szint a tavaly október óta tartó csökkenő trendvonal, illetve a 30 és az 50 napos mozgóátlagok 0,734-nél, ezek szignifikáns áttörése adhat majd lendületet az emelkedésnek. Ez esetben akár egy hullámban elérhető lehet a 0,80-os szint, ahol a 200 napos mozgóátlag húzódik.

A veszteségminimalizáló (stop-loss) megbízást a február végi mélypont alá érdemes helyezni, 0,668-re. Nagyságrendileg így egy kedvező, 3:1 arányú nyereség-veszteség ráta lenne elérhető.

arabica kávé kávé
Kapcsolódó cikkek