Pénz- és tőkepiac

A Levi Strauss, a Lyft és a Slack kezdheti az IPO-dömpinget

Az idén először múlhatja felül a 100 milliárd dollárt az amerikai elsődleges nyilvános részvénykibocsátások (IPO) értéke – derül ki a Renaissance Capital elemzéséből. Az eddigi rekord a 2000-ben elért 97 milliárd dolláros összérték.

Számos úgynevezett unikornis, azaz egymilliárd dollárnál nagyobb értékűre taksált, magántulajdonban álló cég léphet az elkövetkező hónapokban a tőzsdére,

közéjük tartozik az Uber, a Pinterest, a Peloton, az és a WeWork is.

A CNBC összeállítása szerint legalább 226 IPO-ra kerülhet sor. Ennyi kibocsátás a tőzsdére lépésüket az év második felére tervező társaságok számára már problémás is lehet, hiszen egyre nehezebb lesz a befektetők érdeklődését felkelteni. A verseny miatt azonban kedvezőbb áron juthatnak az új részvényekhez a potenciális vevők. Éppen azért összességében az idei IPO-k az előző évekhez képest jobb megtérülést ígérnek – nyilatkozta a CNN-nek Kathleen Smith, a Renaissance Capital vezető szakembere.

Fotó: Lyft

Az ikonikus farmernadrágokat gyártó, 145 éves Levi Strauss & Co. éppen hétfőn jelentette be, hogy elkészült a kibocsátási tájékoztatója, illetve hogy 587 millió dollárt kíván bevonni az IPO révén. A társaság 9,5 millió részvényt bocsát ki, a jelenlegi részvényesek pedig 27,2 milliót dobnak piacra 14 és 16 dollár közötti áron.

Sikeres kibocsátás esetén a tavaly 5,6 milliárd dolláros bevételt és 285 millió dolláros profitot elérő farmergyártó mintegy 6,2 milliárd dolláros tőzsdei kapitalizációval kerülne a tőzsdére. Kathleen Smith szerint a cégben még jelentős növekedési potenciál van.

A vállalatoknak üzenetküldő szoftvereket értékesítő Slack is regisztrált kibocsátásra a New York-i tőzsdén. A részletek azonban titkosak, ez a ritkán használt megoldás lehetővé teszi a tőzsdeaspiráns számára, hogy a pénzügyi részletek ismertetését mellőzve kezdje meg az IPO-t.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

unikornisok IPO tőzsde
Kapcsolódó cikkek