Pénz- és tőkepiac

CIG-célárat emelt a Concorde

A CIG Pannónia részvényesei 7–7,5 százalékos hozamot érhetnek el azzal, hogy a biztosító az eredmény mellett a rendelkezésre álló tőke egy részét is megosztja velük.

Változatlanul felhalmozásra ajánlja a CIG Pannónia részvényeit a Concorde, a korábbi 12 hónapos, 484 forintos célárfolyamot viszont 496 forintra módosította. A céláremelést a társaság hétfő esti közleménye előzte meg, amely szerint osztalékfizetés helyett alaptőke-leszállítást hajtanak végre, és a névérték csökkentésével részvényenként 31,96 forint ütné minden CIG-tulajdonos markát. Ezzel a módszerrel az osztaléknál magasabb összeg fizethető ki, hiszen az fedezete csak a tavalyi eredmény és az eredménytartalék lehet, míg alaptőke-leszállításkor a tőketartalék is felhasználható. A 2018-as profit utáni osztalékvárakozás 18,40–20 forint volt részvényenként, kicsivel több, mint a fele a most javasolt juttatásnak. A művelettel a CIG alaptőkéje 3,77 milliárdról 3,12 milliárd forintra csökkenne, a részvények névértéke pedig 40-ről 33 forintra módosulna. A tőkeleszállítás a CIG Pannónia saját tőkéjének 17,5 százalékát testesíti meg, a várható kifizetés teljes összege 3 milliárd forint.

A csaknem 32 forintos juttatás a keddi kereskedésben több mint 5 százalékkal 450 forintra ralizó CIG-részvények tulajdonosainak igazán vonzó, 7 százalék feletti hozamot jelent, a hétfői záróárral számolva pedig 7,5 százalékot. Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője szerint a biztosító lépése megfelelt a vártnak azzal, hogy a rendelkezésre álló tőkéből is juttat a részvényeseinek. A Concorde úgy véli, a biztosító képes lesz a jövőben magas szintű (25–30 forint) osztalék kifizetésére, mivel nincsenek jelei akvizícióknak, ráadásul a tőkemegfelelési mutatót is magasabb szinten tudja majd tartani az előírtnál a CIG.

A Concorde emlékeztetett rá, hogy a számviteli szabályok szerint osztalékként a tavalyi profitból részvényenként maximum 18,4 forint lett volna kifizethető. A javasolt tőkecsökkentés után a sajáttőke-arányos megtérülés (ROE) is értelemszerűen szebben fest majd. Erre szükség is lehet, hogy alátámassza a jelenlegi értékeltségét: a 18,5-es árfolyam/nyereség hányadot (P/E) és a 2,3-es árfolyam/könyv szerinti érték mutatót.

Ezek is érdekelhetik