Pénz- és tőkepiac

Megvannak a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők

A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2019 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője az OTP, az év portfólió-menedzsere Zsiday Viktor, az év feltörekvő portfólió-menedzsere pedig Hosszú Ferenc lett.

A befektetési alapok szerepe a megtakarítások között nagyon fontos, tőkéjük a Bamosz adatai szerint lassan tovább nő,

február végére mintegy 6300 milliárd forintra.

E hatalmas megtakarítás-tömeg az ágazatnak kiemelt jelentőséget ad, és fontossá teszi, hogy az alapokat és kezelőiket szakmailag értékeljék, díjazzák. A díjakat már a hatodik egymást követő évben osztotta ki a Privátbankár.hu március 21-én egy ünnepélyes gála keretében.

Az EFAMA nemzetközi statisztikái azt mutatják, hogy ha megnézzük Magyarországot a régiós (közép-kelet-európai) országok mezőnyében, akkor igen kedvező helyen találjuk, mind a befektetési alapok nettó eszközértékét, mind a bejegyzett alapok számát tekintve.

Ha az ország népességéhez viszonyítjuk a vagyont, akkor még Lengyelországot is jelentősen megelőzzük.

Románia, Szlovákia, Szlovénia és Horvátország pedig messze alulmarad ezen számok szerint. Ugyanakkor a fejlett nyugat-európai országokhoz képest nagy Magyarország lemaradása, ami azt vetíti előre, hogy az ágazat még komoly fejlődés előtt áll.

Az MNB legutóbbi adatai szerint befektetési jegyekben a lakossági pénzügyi eszközök 8,0 százaléka feküdt, közel 4200 milliárd forint. Közvetlenül tőzsdei részvényekben viszont csak 819 milliárdot tartottak a polgárok.

Fotó: Vémi Zoltán

Díjak a legkiválóbbaknak

Az Év Alapkezelője 2019-ben az OTP Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere pedig Zsiday Viktor (Hold Alapkezelő) lett. Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere Hosszú Ferenc (OTP Alapkezelő) lett.

Ez utóbbi kategóriában a 35 év alatti jelöltek között dőlt el a verseny. A fenti díjakat a szakma és a nagyközönség szavazatai alapján lehetett elnyerni.

A Budapesti Értéktőzsde különdíját, az Év Legjobb Hazai Részvénybefektető Alapja címet a K&H Navigátor Alap (K&H Befektetési Alapkezelő) kapta.

Objektív számítások alapján különböző piaci kategóriákban 17 további díjat osztottak ki konkrét befektetési alapok számára, első, második és harmadik helyezéssel. Ezek közül az OTP, az Erste és a Hold (korábban Concorde) Alapkezelő három-három-három első díjat nyert el, a K&H Alapkezelő és az MKB-Pannónia kettőt-kettőt. Első díjat nyert még az Aegon, a Diófa, a Marketprog és a Raiffeisen alapkezelők egy-egy alapja is.

A Privátbankár.hu Klasszis díj egyfajta megkülönböztető jelzés, amely segíthet a befektetőknek kiválasztani a rendkívül széles befektetésialap-palettáról a legkiválóbb termékeket.

alapkezelő privátbankár
Kapcsolódó cikkek