Pénz- és tőkepiac

Milliárdokat tervez kihelyezni az SZTA

A 13 milliárd forint keretösszegű NTA kétféle befektetést valósíthat meg.

Újabb hazai kis- és középvállalatok nyilvános részvénykibocsátását mozdítaná elő a Széchenyi Tőkealap-kezelő (SZTA) – derült ki a társaság tegnapi, az idei terveket ismertető sajtótájékoztatóján.

Csuhaj V. Imre, a társaság elnök-vezérigazgatója az SZTA egyik legjelentősebb 2018-as sikerének tartja, hogy az áprilisban bejegyzett Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap (NTA) részt vett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Xtend piacának első nyilvános részvénykibocsátásában. A kezdeményezés folytatása az SZTA idei főbb tervei közt szerepel, meghatározott szerepet vállalnának a már működő, elsősorban ipari kis- és középvállalatok tőkefinanszírozásában.

Fotó: Kallus György / VG

A cél, hogy legalább öt hazai és külföldi kockázatitőke-alappal kössenek megállapodást akvizíciós és tranzakciós együttműködésre, amelynek egyik területe a tőzsdei bevezetések előkészítése és a nyilvános kibocsátás megvalósítása.

A 13 milliárd forint keretösszegű NTA kétféle befektetést valósíthat meg, egyrészt finanszírozhatja az Xtend-re vagy a BÉT fő piacára tartó cégek fejlesztéseit (az úgynevezett pre-IPO időszakban), másrészt részvényeket is jegyezhet a tőzsdei bevezetések során, mint ahogy tette a Megakrán esetében is, majdnem 10 százalékos tulajdonrészhez jutva ezáltal.

Összességében az SZTA a 2019–2022-es időszakban az általa kezelt öt kockázatitőke-alapon keresztül csaknem 70 milliárd forintot tervez kihelyezni már működő kkv-khez. A célkitűzések érdemben nem változtak: az SZTA kisebbségi, jellemzően 25–30 százalék közti kisebbségi részesedést vásárol a társaságokban, hogy előmozdítsa a cégek versenyképességét és perspektívához juttassa a döntően családi tulajdonban lévő vállalkozásokat.

A teljes cikk a szerdai Világgazdaságban olvasható

 

budapesti értéktőzsde BÉT Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. szta
Kapcsolódó cikkek