Pénz- és tőkepiac

Újra a fix kamatozás lehet a nyerő

Bár a korábbi évekhez képest jóval nehezebb magas fix kuponnal bíró kötvényt találni, az európai bankoknál azért még mindig akad néhány attraktív hozammal forgó vállalati kötvény.

Múlt héten volt az Európai Központi Bank (EKB) legutóbbi kamatdöntő ülése, amelyen az elemzők várakozásainak megfelelően a döntéshozók nem változtattak az irányadó kamatokon, azaz az alapkamatot nulla százalékon, az egynapos hitelkamatot 0,25 százalékon, a betéti kamatot pedig mínusz 0,4 százalékon hagyták. A tavalyi évhez képest ez erős változás az EKB politikájában, ugyanis nemhogy a szigorítás irányába nem indultak el, de a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón bejelentették a banki hitelezés élénkítését szolgáló TLTRO-program indulását is, amely további lazító intézkedésként értelmezhető.

Ezzel párhuzamosan minden bizonnyal későbbre tolódott az első kamatemelés időpontja is, az EKB lazább monetáris politikája pedig vélhetően az eurózónás hozamokra is hatással lehet. Tehát a kötvénypiaci befektetőknek érdemes lehet felülvizsgálni a változó kamatozású kötvények jövőbeni árfolyam-emelkedésére épülő befektetési politikájukat. Ha ugyanis a hozamok emelkedése elmarad, vagy azok csökkenését tapasztaljuk, a változó kamatozású papírok már kevésbé tűnnek vonzónak.

Ilyenkor érdemes lehet visszatérni a fix kamatfizetéssel rendelkező kötvényekhez. Bár a korábbi évekhez képest jóval nehezebb manapság magas fix kuponnal bíró kötvényt találni – ezek nagyobb része időközben lejárt, vagy a kibocsátók visszavásárolták őket a magas finanszírozási költségük miatt –, az európai bankok körében azért még mindig akad néhány attraktív hozammal forgó vállalati Ilyen lehet a holland Rabobank bankcsoport egyik leányvállalata által kibocsátott alárendelt örökjáradék-papír is, amely minimum 6,5 százalékos fix kamatot fizet évente a tulajdonosainak, míg a jelenlegi árfolyam mellett még mindig 5,6 százalékot meghaladó az évesített hozama. A magas kupon miatt a kötvény visszavásárlását vagy refinanszírozását is elképzelhetőnek tartjuk a kibocsátó részéről, így az árfolyamában lehet még további felértékelődési potenciál.

fix kamatozás kötvény
Kapcsolódó cikkek