Pénz- és tőkepiac

A jövő héttől döntenek az osztalékokról

Mind a négy blue chip ebben a hónapban megtartja az évi rendes közgyűlését. Idén az osztalékdöntés mellett egyéb sztorik is érkeznek a részvényesi találkozókról.

Jövő hétfőn az ANY Biztonsági Nyomda részvényesi találkozójával kezdetét veszi az idei évi rendes közgyűlések sora. A társaság – ahogy tette a korábbi években is – a teljes előző évi nettó profitját visszaosztja a tulajdonosainak.

Az igazgatóság javaslata 79 forint részvényenként, a cég a saját részesedésére eső nyereségét is megosztja a többi részvényessel, így az összeg 81 forint lehet, csakúgy, mint 2018-ban. A nyomdacég osztalékán elérhető hozam így megközelíti a 6 százalékot.

Az OTP Bank közgyűlésén az osztalékdöntés mellett az elnöki és a vezérigazgatói posztokat is szétválaszthatják
Fotó: MTI/Kovács Attila

Másnap tart közgyűlést a Magyar Telekom. A telekommunikációs társaság részvényenként 25 forintos, a pénteki árfolyammal számolva 5,4 százalékos hozammal felérő osztalékot fizet, annak ellenére, hogy a rendelkezésére álló készpénzállományt tekintve ezt többen keveslik.

Az utóbbi évek gyakorlata alapján 6 százalék feletti éves hasznot lehet majd realizálni az ÉMÁSZ és az Elmű osztalékain, a két áramszolgáltató azonban egyelőre nem tette közzé második féléves jelentését és az osztalékra vonatkozó javaslatát. Hasonlóan várniuk kell a befektetőknek a Budapesti Ingatlan (BIF) éves jelentésére és az osztalékajánlatra.

A szabályozott ingatlanbefektetési társaság várhatóan a nettó profitja 90 százalékát visszaosztja a tulajdonosoknak, és minden bizonnyal így tesz a másik SZIT is: a Graphisoft Park részvényesei április 29-én hozhatnak erről döntést. Érdekesség, hogy ritka az ütközés a közgyűlési naptárban, de a két SZIT ugyanazon a napon tartja az évi rendes találkozóját.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Magyar Telekom osztalék OTP blue chip tőzsdei cégek Mol Richter
Kapcsolódó cikkek