Pénz- és tőkepiac

Lemaradt a Goldman Sachs a versenytársai mögött

Nyereségesebb konkurenseivel ellentétben csökkent az amerikai Goldman Sachs bankház forgalma és nyeresége az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest.

A Goldman Sachs amerikai befektetési bank az idei első negyedévben 8,807 milliárd dollár bevételre tett szert, 9 százalékkal magasabbra az előző negyedévinél és

13 százalékkal kisebbre a 2018 első negyedévinél.

Az első negyedévben a bankház nyeresége az előző negyedéviről 11 százalékkal, az egy évvel korábbiról 21 százalékkal 2,251 milliárd dollárra csökkent.

Az egy részvényre jutó nyereség 5,71 dollár lett, 5 százalékkal alacsonyabb a 2018 negyedik és 18 százalékkal alacsonyabb a 2018 első negyedévinél.

A bankház bevételei elsősorban az értékpapír-kereskedelmi üzletágban estek vissza,

közel egynegyedével, bár a 2018 első negyedévi eredmény viszonylag magas bázisértéknek számított. A befektetési banki, a pénzügyi tanácsadói, valamint a vagyonkezelő üzletág bevétele szintén csökkent.

Fotó: AFP

A 150 éves múltra visszatekintő amerikai bankház új üzleti területek felé való nyitással igyekszik fellendíteni forgalmát.

Új lehetőségeket keresünk üzletünk szélesebb alapokra helyezéséhez

- mondta David Solomon, a bankház vezérigazgatója. A lakossági üzletágban például a bankház megkezdte és megtakarítási szolgáltatások nyújtását a Marcus online platformon.

A Goldman Sachs azonban le van maradva amerikai versenytársai mögött a lakossági üzlet fejlesztésében.

A piacvezető JPMorgan Chase például elsősorban tevékenysége kiterjesztésének köszönhetően öt százalékkal 9,2 milliárd dollárra növelte első negyedévi nyereségét. A Citigroup nyeresége pedig két százalékkal 4,7 milliárd euróra emelkedett az első negyedévben.

Goldman Sachs Bank
Kapcsolódó cikkek