Pénz- és tőkepiac

A Magyar Telekom szerint stabil a cég teljesítménye

A vártnál alacsonyabb profitot hozott a Magyar Telekom számára az első negyedév, de Szabó János gazdasági vezérigazgató-helyettes elmondta: a cég stabilan jól teljesít, a 2019-re vállalt terveket a menedzsment a társaság minden piacán vállalhatónak tartja.

A hogyan arról a Világgazdaság is beszámolt, a vártnál alacsonyabb profitot hozott a Magyar Telekom számára az első negyedév, a cég bevételei pedig elsősorban az alacsony marzstartalmú szegmensben emelkedtek.

Negyedévről-negyedévre stabilan jól teljesít a Magyar Telekom, a 2019-re vállalt terveket a menedzsment a cég minden piacán vállalhatónak tartja

– mondta Szabó János gazdasági vezérigazgató-helyettes a Magyar Telekom Nyrt. első negyedéves eredményeit értékelő sajtóbeszélgetésén csütörtökön Budapesten.

Fotó: AFP

Kiemelte: lényeges piaci változás nem történt az első negyedévben, de felkészültek a verseny erősödésére, az új szereplők megjelenésére.

Hozzátette: a rendszerintegrációs (RI) és IT-bevételekre hatással lesz, hogy megjelent egy erős piaci szereplő ezen a piacon, a közbeszerzési piaci részesedés csökkenésével számoltak. Az 5G hálózat elindulásáról nehéz még bármit mondani, várják a tenderkiírást – jelezte.

Szabó János elmondta, hogy

az 5G hálózat elindulásához a hálózat fejlesztése és 5G képes eszközök egyaránt szükségesek.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) korábban azt jelezte, hogy nyár elején megjelenik a frekvenciatender-dokumentum tervezete – jegyezte meg.

Kitért arra, hogy a DIGI mobilpiaci megjelenésének időpontja még nem egyértelmű, ahogy az elindítani tervezett szolgáltatásának lefedettsége és minősége sem ismert pontosan. Mint mondta, erősíteni fogja a versenyt, de értékelni a publikus adatok megjelenésekor lehet majd.

Kiemelte, hogy az idei évre a Telekom publikus célkitűzései változatlanok:

a bevételek enyhe csökkenésére számítanak, a

kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti eredményben (EBITDA) pedig 1-2 százalékos növekedésre.

A 2019-es év eredménye után az előrejelzés szerint részvényenként 27 forint osztalékot fizetnek, ezt is tarthatónak nevezte Szabó János.

Hálózatfejlesztéseikről elmondta: a negyedév végén bekapcsolták az egymilliomodik elérést a gigabitképes optikai hálózaton, a Telekom lefedettsége ebben 35 százalékos a szolgáltatási területén.

Kitért arra is, hogy a nonprofit szervezeteknek kiírt pályázaton 75 szervezetnek nyújtanak lehetőséget ingyenes vezetékes és mobil szolgáltatások igénybevételére.

Az 5 százalékos elemzői várakozásoknak megfelelően, 5,5 százalékkal 158,9 milliárd forintra nőtt a Magyar Telekom Nyrt. csoportszintű árbevétele idén az első negyedévben. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán közzétett, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint

az adózott eredmény éves összehasonlításban 58,1 százalékkal 3,982 milliárd forintra csökkent 2019 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest.

A cég EBITDA eredménye éves összevetésben 9,0 százalékkal, 46,4 milliárd forintra nőtt 2019 első negyedévében.

Szabó János Telekom
Kapcsolódó cikkek