Pénz- és tőkepiac

Izgalmas időszak előtt a Mol és a Magyar Telekom

A Világgazdaság konferenciáján szervezett panelbeszélgetésen elhangzott, hogy ma már egy egészen más Molra lenne szükség, a Magyar Telekomnál pedig úgy látják, hogy az 5G hálózat terén jelentős potenciál van Magyarországban.

Eseménydús időszakon vagyunk túl, mivel olyan nem fordult még elő, hogy az orosz kőolaj szállítmányozás leállt volna

– mondta Réthy Róbert, a Mol befektetési kapcsolatok vezetője a Világgazdaság tőzsdekonferenciáján tartott panelbeszélgetésen. Hozzátette, szerencsére külső szemlélők számára ez az eset nem volt túlságosan érzékelhető, a pár órás kihagyást követően újraindult az Ukrajnán keresztül történő olajszállítás. Az energiaszektorban Molnak a külső feltételekre nincsen kontrolja, de a legutóbbi időszakban viszonylag jól alakult az olaj árfolyama és javultak a finomítói marzsok is. A korábban közölt EBITDA és egyéb terveket várhatóan tartja majd az integrált olajszolgáltató.

Arra a kérdésre, hogy változnak-e a fogyasztói trendek azt válaszolta, hogy a Mol arra számít, hogy a közeljövőben a korábban nagyon pozitív trendek lassulhatnak is.

Nem arra készülünk, hogy az üzemanyagok fogyasztása mindig emelkedni fog, ezért az a célunk, hogy minden más beruházásunk az egyéb szolgáltatásainkat erősítse

– tette hozzá. Kiemelte, ezeknek a beruházásoknak az egyik leglátványosabb megnyilvánulása a Fresh Corner hálózat, amely több mint 200 töltőállomáson jelen van.

Az IMO szabályozási változásaival kapcsolatban, amelyek 2020-tól 3,5 százalékról 0,5 százalékra csökkentik az engedélyezett kéntartalmat a tengeri üzemanyagokban nem számít jelentős eredménybefolyásoló hatásra. Hozzátette, hogy ha az elemzők várakozásai beigazolódnának, akkor természetesen az emelésével is foglalkozni fognak, de ez most nem látszik valószínűnek.

Bauer Péter, a Telekom befektetői kapcsolatok terület vezetője és Réthy Róbert, a Mol befektetési kapcsolatok vezetője a Világgazdaság tőzsdekonferenciáján
Fotó: VG / Kallus György

A hosszú távú tervekkel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy ötéves ciklusokban tudnak gondolkodni. A 2030-ig megfogalmazott stratégia egy irányváltás, hiszem a jövőben lesz alternatívája a motorikus üzemanyagoknak a közlekedésben.

A Mol kicsit olyan mint egy tankerhajó: nagyon nagyok vagyunk és nehezen lehet rajta változtatni

– tette hozzá Réthy Róbert, s éppen ezért emiatt még időben kell egy több lábon álló, válságálló mixet kiépíteni.

Fókuszban az 5G

Bauer Péter, a Telekom befektetői kapcsolatok terület vezetője elmondta, hogy a cég számára az 5G technológia most az egyik legnagyobb kihívás, amelynek sikerrel meg kívánnak felelni. Üdvözölte, hogy újra publikál mobilpiaci jelentést az NMHH, amelyből kitűnik, hogy

a versenyben a teljes piacon a Telekom megtartotta korábbi részesedését.

A cég eredményszámaival kapcsolatban elmondta, hogy ez a szokásosnak megfelelően az első negyedévben lassan indult, a korábban közölt terveket és osztalékelőrejelzést várhatóan tartani tudják majd.

A nyárra esedékes frekvencia-aukcióról konkrét információt még nem tud elmondani, így annak költségeire sem tud még becslést adni. Bauer elmondása szerint a Telekom körülbelül 45 százalékos piaci részesedést tudhat magáénak Magyarországon. Hozzátette, hogy mintegy egymillió háztartás, azaz minden negyedik előfizető számára már gigabites sebességet biztosító optikai hálózat áll a rendelkezésére. A hosszú távú tervek esetében a digitalizációs és a transzformáció kiemelt jelentőségű a társaságnál, a Magyar Telekom vezető pozícióra törekszik mind az ügyfélélmény, mind a technológiai és üzleti produktivitás terén.

MAGYAR TELEKOM

A Magyar Telekom bemutatta a 2019-re és a 2021-ig húzódó időszakra vonatkozó pénzügyi céljait is. A társaság előrejelzései szerint 2019-ben mérsékelten csökkennek a bevételek, hogy azután egészen 2021-ig összességében stabilan maradjanak. Az EBITDA várhatóan az egész időszakban folyamatosan nőni fog, évente átlagosan 1-2 százalékos mértékben – köszönhetően közvetett költségek (a közüzemi adók és az értékcsökkenési költségek nélkül) csökkentésének. A CAPEX költésünket az ideivel azonos szinten tervezzük tartani. A jövedelmezőségünkben tapasztalt trendfordulónak köszönhetően arra számítunk, hogy szabad cash-flow (a spektrum licenszdíjak nélkül) átlagosan évi 5 százalékkal növekedhet. Továbbá a társaság arra számít, hogy részvényenként 27 forint osztalékot fog fizetni a 2019. évi eredmények után.

MOL

A Mol 2019-es kitekintése szerint 2,3 milliárd dollár körüli újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA a külső környezettel kapcsolatos középtávú várakozásaik alapján, 1,9-2,1 milliárd dollár organikus CAPEX, amely magába foglal 0,8-0,9 milliárd dollárt, amelyet a transzformációs projektekre költenek. Az Upstream kitermelés értéke 110 ezer hordó/nap kőolaj egyenérték körül alakulhat; a Downstream szegmensben legalább három stratégiai fontosságú projekt végső beruházási döntését hozzák majd meg, és további 50 millió dollár hatékonyságjavulás elérését célozták meg a DS2022 program keretében.

 

 

VG-konferencia Réthy Róbert Bauer Péter konferencia Mol Telekom
Kapcsolódó cikkek