Pénz- és tőkepiac

Bankfüggő, hogy olcsóbb lesz-e a hitel

Nem hoz érdemi áttörést a hitelkamatok esetében az új referenciamutató, de lehetnek olyan bankok vagy termékek, amelyeknél a teljes hitelköltség mértéke alacsonyabbá válik – mondta lapunknak Bálint Csaba, az OTP Bank Romania makrogazdasági elemzője.

Látszólag megnyugvást hozott a hitelesek körében, hogy a Román Nemzeti Bank (BNR) egy új irányadó hitelkamatrátát (Indice de Referinta pentru Creditele acordate Consumatorilor IRCC) vezetett be a piacra a lakossági hitelek esetében.

A jegybankot hónapok óta heves támadások érték a politikai elit részéről a magas és egyre növekvő hitelkamatok miatt, és az a vád is megfogalmazódott, hogy a pénzintézetek összejátszva manipulálták a bankközi kamatlábakat (ROBOR).

Amolyan büntetésként döntött arról még tavaly év végén a kormány, hogy eszközarányú különadót vet ki a helyi bankokra, amit kapzsisági adónak neveztek el. A politikai nyomásnak engedve a jegybank és a pénzügyminisztérium szakértői kidolgozták az IRCC-t, amely májustól a korábban megszokott, háromhavi és hathavi ROBOR-referenciakamatok helyét vette át az újonnan kihelyezett vagy refinanszírozott lakossági hitelek esetében. Itt érdemes megjegyezni, hogy Romániában a kihelyezett lakossági hitelek döntő többsége továbbra is változó kamatozású, ezért az új indexet kiemelt figyelem övezi.

Fotó: Shutterstock

Az IRCC kiszámításánál a tényleges bankközi tranzakciók kamatát veszik alapul, majd pedig a napi adatokból kiindulva negyedéves átlagot számolnak

– mondta a Világgazdaságnak Bálint Csaba, az OTP Bank Romania makrogazdasági elemzője. A szomszédos országban a bankközi kamatok szokatlanul magas kilengéseket mutathatnak egyik napról a másikra, ezért a negyedéves átlag a volatilitásból eredő kockázatokat is mérsékli. Mivel a bankközi tranzakciók rendszerint rövid vagy nagyon rövid futamidejűek, az új IRCC index természetes módon a korábbi három vagy hat hónapos ROBOR-referenciákhoz mérve alacsonyabb, legalábbis normál piaci feltételek között.

A szakértő szerint azonban radikális változásra nem kell számítani, hiszen a jegybank tulajdonképpen az egyik referenciaindexet egy másikra cserélte, a fundamentális mozgatórugók – például a monetáris politika, az alakulása – ugyanazok maradnak.

 

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Románia ROBOR hitelezés kamatláb
Kapcsolódó cikkek