Pénz- és tőkepiac

Egyre hosszabb időre fixálják a lakáshitel-szerződéseket

Amellett, hogy szinte teljesen visszaszorultak a változó kamatozású konstruk­ciók az új lakáshitel-szerződéseknél, az átlagos kamatperiódus is egyre hosszabb. A tíz éven túli kamatperiódusú hitelek aránya meghaladta a 10 százalékot az első negyedévben.

Egyre hosszabb időre próbálják rögzíteni lakáshitelük feltételeit a frissen szerződő ügyfelek, miközben a változó kamatozású kölcsönök aránya minimálisra csökkent az első negyedévre – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybank statisztikái szerint 2019 márciusára megközelítette a 106 hónapot a kamatperiódus átlagos hossza az újonnan megkötött lakáshitel-szerződéseknél, miközben egy évvel korábban még a 65-öt sem érte el.

A részletes folyósítási adatokat vizsgálva szintén az derül ki, hogy egyre inkább kitolódnak a beállított kamatperiódusok az új szerződéseknél. Az első negyedévben folyósított 201 milliárd forintnyi lakáshitelből 118,8 milliárd öt és tíz év közötti kamatfixálású volt, ez több mint 59 százalékos részesedés. Ehhez képest egy évvel korábban még az új szerződéseknek csak a 23,9 százaléka tartozott ebbe a csoportba, 40,5 milliárd forintnyi folyósítás mellett. Látványosan emelkedik a tíz éven túli hitelek aránya is: 10,6 százalékra ugrott a 2017. első negyedévi 5,4-ről. Az egy és öt év közötti kamatperiódusú kölcsönök aránya viszont 42,7-ről 25,7 százalékra olvadt egy év alatt, a változó kamatozású, de legfeljebb egyéves kamatfixálásúaké pedig 28-ról 4,6 százalékra. Mindebből az következik, hogy miközben a változó kamatozású konstrukciók mára csak marginális szerepet kapnak az új lakáshitel-portfólióban, az öt- és tízéves kamatperiódusú, valamint a végig fix kamatú változatoké a főszerep.

Figyelemre méltó emellett, hogy míg az MNB adatai szerint a teljes lakáshitelpiac 18,4 százalékkal növekedett 2019. első negyedévében, az öt és tíz év közötti kamatfixálású kölcsönöknél csaknem triplázódott a kihelyezett összeg, a tíz éven túl fixáltaknál pedig több mint a kétszeresére nőtt. Változó kamatozású lakáshitelt viszont csak 9,3 milliárd forint értékben vettek fel a háztartások az első három hónapban, ami nem egészen egyötöde az egy évvel korábbi mennyiségnek.

Trencsán Erika, a Money.hu vezető pénzpiaci szakértője szerint az első negyedévben az új szerződéseknél mért csaknem 20 százalékos növekedés azért is jelentős, mert már 2018 első három hónapjában is eleve nagy volt a hitelfelvételi kedv. A szakértő szerint amellett, hogy az újonnan megkötött szerződéseknél nő a hosszabb ideig fix kamatú konstrukciók aránya, a leendő hitelesek is a biztonságot tartják szem előtt: ezt mutatja, hogy a Money.hu online lakáshitel-kalkulátorában idén elvégzett számítások 90 százaléka valamelyik fix törlesztésű lakáshitelre irányult. Trencsán Erika jónak tartja, hogy a jegybank a Magyar Bankszövetséggel közösen kampányt indított annak érdekében, hogy a lakáshitellel rendelkező csaknem 130 ezer háztartás a meglévő változó kamatozású kölcsönét fix kamatozásúra váltsa. „Remélhetőleg sokan élnek majd a lehetőséggel. Érdemes a futamidő végéig kérni a kamatok rögzítését, ebben az esetben ugyanis teljesen kiküszöbölhető a kamatkockázat” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik