Pénz- és tőkepiac

Emelkedő Richter-profittal indulhat az év

A Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint 6,6 százalékos forgalom- és 22 százalékost meghaladó nettó profitbővülésről számolhat be a Richter.

A péntek hajnalban jelentő Richtertől az elemzők egyöntetűen forgalomemelkedést várnak: a csaknem 114 milliárd forintos bázisidőszakhoz képest 121 milliárd forint fölé kúszhat a cégcsoport árbevétele a Világgazdaság konszenzusa szerint.

Fotó: MW

A forgalomhoz hasonló mértékben emelkedhetett a bruttó fedezet összege is, s a szokásoknak megfelelően az üzemi eredményben, valamint a nettó profit várható alakulásában mutatkozik markánsabb eltérés az elemzői véleményekben.

Az Erste az átlagos várakozásnál szerényebb, 5 százalékos forgalomnövekedéssel kalkulál, amit elsősorban a – Richter szempontjából kedvező – forintgyengüléssel magyaráz.

Valamennyi elemző számottevő forgalomemelkedést vár a Richter amerikai piacán: a keddi bejelentés szerint a Vraylar-értékesítések nagyot nőttek a bázishoz képest. Vélhetően emelkedett a Richter forgalma az országaiban is, köszönhetően az Esmya visszatérésének (a 2018-as év első három hónapjában, februártól már nem volt engedélyezett a gyógyszer terápiás alkalmazása).

Az Erste az időszakban nem számol egyszeri mérföldkőbevételekkel, így az üzemi eredménysoron csupán enyhe javulásra számít. Tetemes lehet a várakozásuk szerint az eltérés a pénzügyi soron, a tavalyi 2,5 milliárd forintos veszteséget itt nyereség követhette, amiben a negyedév végi rubelerősödés is nagy szerepet játszhatott.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

 

Richter elemzői konszenzus Allergan
Kapcsolódó cikkek