Pénz- és tőkepiac

Emelkedő Richter-profittal indulhat az év

A Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint 6,6 százalékos forgalom- és 22 százalékost meghaladó nettó profitbővülésről számolhat be a Richter.

A péntek hajnalban jelentő Richtertől az elemzők egyöntetűen forgalomemelkedést várnak: a csaknem 114 milliárd forintos bázisidőszakhoz képest 121 milliárd forint fölé kúszhat a cégcsoport árbevétele a Világgazdaság konszenzusa szerint. A forgalomhoz hasonló mértékben emelkedhetett a bruttó fedezet összege is, s a szokásoknak megfelelően az üzemi eredményben, valamint a nettó profit várható alakulásában mutatkozik markánsabb eltérés az elemzői véleményekben.

Az Erste az átlagos várakozásnál szerényebb, 5 százalékos forgalomnövekedéssel kalkulál, amit elsősorban a – Richter szempontjából kedvező – forintgyengüléssel magyaráz. Valamennyi elemző számottevő forgalomemelkedést vár a Richter amerikai piacán: a tegnapi bejelentés szerint a Vraylar-értékesítések nagyot nőttek a bázishoz képest (lásd keretes írásunkat). Vélhetően emelkedett a Richter forgalma az országaiban is, köszönhetően az Esmya visszatérésének (a 2018-as év első három hónapjában, februártól már nem volt engedélyezett a gyógyszer terápiás alkalmazása). Az Erste az időszakban nem számol egyszeri mérföldkőbevételekkel, így az üzemi eredménysoron csupán enyhe javulásra számít. Tetemes lehet a várakozásuk szerint az eltérés a pénzügyi soron, a tavalyi 2,5 milliárd forintos veszteséget itt nyereség követhette, amiben a negyedév végi rubelerősödés is nagy szerepet játszhatott. A nettó eredménysoron valamennyi elemző emelkedésre számít. A legoptimistábbnak a KBC tűnik, véleményük szerint akár 40 százalékos is lehetett a nyereség növekedése, a várakozások 16–21 milliárd forint között szóródnak. A nagy kérdés a KBC szerint most az, hogy a várt profitbővülés árfolyammozgató hatású lesz-e, vagy inkább már a közelgő FDA-döntésre vár a piac. Az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) még ebben a hónapban dönt az alkalmazhatóság kiterjesztésről bipoláris depresszió kezelésére. Az Esmyával kapcsolatban a KBC inkább pesszimista, az értékesítés továbbra is nyomott szinteken maradhatott, hozzátéve, hogy a forint euróval szembeni gyengülése segíthette a Richtert.

Az elemzők szerint a piac a gyorsjelentés után elsősorban arra kíváncsi, hogy a Richter menedzsmentje miként változtatja meg a 2019-es évre vonatkozó előrejelzését, a KBC kismértékű – a gyógyszergyártótól megszokott, hagyományosan konzervatív – prognózisjavítást vár.

Tovább hasít a cariprazine Amerikában

2018 azonos időszakához képest több mint 70 százalékkal növelte a Vraylar-eladásokat az év első negyedévében az Allergan. A Richter által kifejlesztett, cariprazine hatóanyagú gyógyszer (Vraylar) amerikai forgalma 143,7 millió dollár volt, amelyből mintegy 25 millió dollár illetheti a Richtert bevételrészesedés formájában. A Richter ugyanezen a jogcímen tavaly egész évben 89,7 millió dollárra volt jogosult az Allergantól. Az ír-amerikai cég által forgalmazott gyógyszerek közül a negyedév során a Vraylar értékesítése bővült a második legnagyobb mértékben. | VG

 

Richter Allergan
Ezek is érdekelhetik