Pénz- és tőkepiac

Németországban találtak népszerűbbet a készpénznél

A 2018-as volt az első év, amikor a német fogyasztók többet fizettek hitel- és bankkártyával, mint készpénzzel – áll a kölni EHI kereskedelmi kutatóintézet kedden közzétett felmérésében.

Európa legnagyobb gazdaságában hagyományosan a készpénz számított a legfőbb fizetőeszköznek az eladóhelyi tranzakciók során. Az EHI kereskedelmi kutatóintézet tanulmánya alapján azonban úgy tűnik, ez a trend változóban van.

A kutatás szerint tavaly a német fogyasztók mintegy 208 milliárd eurót fizettek ki készpénzzel, míg 209 milliárd eurót hitel- és bankkártyával.

Fotó: AFP

Az EHI kereskedelmi kutatóintézet vezetője, Horst Rueter szerint az érintés nélküli fizetés segítette a trend megfordulását.

Rueter hozzátette:

Az érintés nélküli fizetést sokkal könnyebben fogadták el az emberek, mint ahogyan azt még a legoptimistábbak is várták.

Kiemelte, hogy jellemzően a kisebb tételeket fizetik ki ilyen módon a fogyasztók.

Más elemzők azonban kevésbé biztosak abban, hogy a németek lemondanak a készpénzes fizetésről. „A németek a készpénz szerelmesei és azok is maradnak” – jegyezte meg a Boston Consulting Group németországi vezetője, Holger Sachse.

Németország Fintech készpénz kártyás fizetés
Kapcsolódó cikkek