Pénz- és tőkepiac

Óriási potenciál van az energiapiacokban

A KELER Csoport aktívan részt vesz és támogatja a hazai tőkepiac fejlődését, illetve az új szolgáltatások bevezetését.

A KELER Csoport 25 éve van jelen magyar tőke piacon, egy relatív kicsi cégként meglehetősen sokféle üzletet számol el: az egyszerű részvényterméktől a strukturált termékeken át széles a paletta

– mondta előadásában Mátrai Károly, a KELER KSZF Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaság tőzsdekonferenciáján.

A cég 2010-től nyitott a villamosenergia- és a földgáz piac felé, amikor Magyarországon létrejött az első gázkereskedelemmel foglalkozó platform, illetve amikor elindult a villamosenergia 2019-ben a négy magyar gázkereskedelmi platformmal, a kiegyensúlyozó piaccal, a kereskedési platformmal, a CEEGEX Közép-Európai Gáz Tőzsdével, illetve HUDEX derivatív gázkereskedelmi platformmal állnak szerződésben – mondta a cég vezérigazgatója. A KELER KSZF 2010-től csatakozott a német klíringházhoz is, ahol lebonyolítanak különböző villamosenergia, földgáz és széndioxid klíring szolgáltatásokat, így a cég már magyar, cseh, osztrák, francia, szerb és ír tőzsdei tranzakciókat is kiszolgál.

Mátrai Károly, a KELER KSZF vezérigazgatója
Fotó: Kallus György

Mátrai Károly elmondta, az azonnali piacon a cégük 28, az derivatív piacon 13 tőzsdetaggal rendelkezik. Hozzátette, hogy a Budapesti Értéktőzsde stabil, illetve enyhén növekvő volumeneket szállít a cég számára, így egyértelműen fontos volt, hogy a KELER KSZF Zrt. az energia piacok irányába elmozduljon. A gézpiacokat tekintve a HUDEX tavaly 7 milliárd forintnyi forgalmat bonyolított le, a CEEGEX forgalma pedig több mint 141 milliárd forint volt.

A KELER KSZF vezérigazgatója elmondta, a cégcsoport aktívan részt vesz és támogatja a hazai tőkepiac fejlődését, illetve az új szolgáltatások bevezetését, 2017-ben a BÉT Xtend kis- és középvállalkozások tőzsdére lépésének segítésében is részt vett, illetve a BÉT új MTF platform elindításában is segíteni fog idén nyártól. Márciusban a cég klíringszolgáltatási szerződést írt alá a kazah értéktőzsdével (AIX). A partnerség keretében a kazah értékpapírokat az európai szabályok szerint a KELER KSZF számolja el.

energiapiac energia VG-konferencia KELER konferencia
Kapcsolódó cikkek