Pénz- és tőkepiac

Rendkívüli OTP-osztalék jöhet jövőre

A szlovéniai SKB Banka akvizíciója után egy ideig nem keres új felvásárlási célpontokat az OTP Bank, ezért már jövőre napirendre kerülhet az extra osztalék kérdése.

Túl vannak az elemzők és a befektetők a múlt pénteki OTP-gyorsjelentés ízlelgetésén, a vártnál magasabb, 72,6 milliárd forintos negyedéves adózott eredmény fogadtatása alapvetően pozitív, ennek jeleként kedden a HSBC módosította is célárát 14 500-ról 15 300 forintra.

Az árfolyamot az utóbbi időszakban rendre az akvizíciós hírek mozgatták, de a legutóbbi szlovén bankvásárlás után rövid pihenő következik az OTP tervei szerint. Az évről évre rekordokat döntő eredmény láttán viszont (akvizíció hiányában) újra felvetődött a rendkívüli lehetősége, a „fölös pénz” szétosztása a részvényesek között. A téma a pénzintézet által összehívott elemzői konferencián is előkerült: az hangzott el, hogy az OTP vezetősége egy év múlva tarthatja reálisnak az extra osztalék kifizetését.

Fotó: Kallus György

Bencsik László vezérigazgató-helyettes szerint a kérdésről annak függvényében döntenek, hogy 2020 elején mennyi a rendelkezésre álló felesleges tőke, és milyen szinten lesz az elsődleges tőkemegfelelési mutató (a CET1-re vonatkozó OTP-cél változatlanul 12–18 százalék közötti).

Bencsik László a 15 százalékos tőkearányos megtérüléssel rendelkező SKB Banka megszerzésével kapcsolatban elmondta, hogy a szlovén piaci belépésre hosszú távú stratégiai döntésként tekint az OTP. „A megvett bank nagyon jó minőségű, a vételár észszerű volt, az ország gazdasági kilátásai kedvezők (idén 3,3 százalékos GDP-növekedés várható)” – fűzte hozzá.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

osztalék OTP SKB Banka
Kapcsolódó cikkek