Pénz- és tőkepiac

Felértékelődés előtt a Teva?

A Teva globális vezető szerepet tölt be a generikus és a speciális gyógyszerek piacán. Vélemény.

A Teva izraeli gyógyszercég részvényei és kötvényei jelentős esést szenvedtek el az elmúlt egy hónapban. A társaság globális vezető szerepet tölt be a generikus és a speciális gyógyszerek piacán, több mint 3500 termékből álló portfóliója van szinte minden terápiás területen. Májusban a részvények árfolyama 44 százalékot esett, 2026-ban lejáró, amerikai dollárban kibocsátott, 3,15 százalékos kamatozású kötvényének árfolyama pedig 11 százalékkal értékelődött le.

Az esést az indította el, hogy az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak a társaság, illetve más generikusgyógyszer-gyártók ellen az összehangoltan magasan tartott gyógyszerárak miatt. Az árrögzítéssel kapcsolatos bírság egyes becslések szerint

elérheti akár a 4 milliárd dollárt is, ami elég nagy teher lenne az amúgy is nagy adósságállománnyal rendelkező társaság számára, amely május végén 85 millió dollárt fizetett Oklahoma államnak az opioid fájdalomcsillapítói miatt indított peres ügyének rendezésére.

A Bank of America Merrill Lynch elemzése 9 dollárra csökkentette a részvényre vonatkozó célárát, amellyel újabb eladást generált. A részvények árfolyama ezt követően 19 éves mélypontra, 8,35 dollárra esett. Az elmúlt egy héten a nagyobb elemzőházak egymás után frissítették várakozásaikat, azonban lényegesen magasabb célárfolyamokat határoztak meg, az átlagárfolyam 16,5 dollár, ami több mint 70 százalékos felértékelődés a jelenlegi árfolyamhoz képest.

A gyógyszercég elnöke a napokban 1 milliárd dollár értékben vásárolt a részvényekből.

Mindezeket figyelembe véve a Teva részvénye vonzó lehet azon befektetők számára, akik hajlandók magasabb kockázatot vállalni. A 2026-ban lejáró kötvényével majdnem 7 százalékos éves hozamot lehet elérni. Viszont figyelembe kell venni, hogy a társaságnak számos függőben levő peres ügye van, amelyeknek az alakulása kihat mind a mind a árfolyamára, ezért nagyobb volatilitásra lehet számítani.

Teva SPB Befektetési Zrt. tőzsde
Kapcsolódó cikkek