Pénz- és tőkepiac

Magasabb a Masterplast célárfolyama

Több mint 20 százalékos felértékelődési potenciált hordoz az aktuális célárfolyam.

Több mint 20 százalékos felértékelődési potenciált hordoz az aktuális célárfolyam, amelyet 805 forintról módosítottak 874 forintra. A Masterplast fő tevékenységét alkotó szigetelő- és más építőanyagok gyártását és értékesítését nagymértékben befolyásolja a külső gazdasági, iparági környezet alakulása. Az építőanyagok és kiegészítő termékek forgalma elsősorban az új épületek piacához köthető, míg a szigetelőanyagok (elsősorban hőszigetelés) forgalma mind az új építésű ingatlanok piacához, mind pedig a felújítási piachoz kapcsolódik.

A frissített Masterplast-modellben javítottunk a következő évekre vonatkozó árbevétel-várakozásainkon, elsősorban ennek köszönhető a célárfolyam emelkedése. Az első negyedévben 19 százalékkal emelkedett a társaság árbevétele, az erős növekedés várhatóan kitart a következő negyedévekben is. A társaság árbevételének 39 százaléka származik Magyarországról, ezért kiemelten fontos a hazai építőipari tendencia alakulása.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

Bár a szerződésállomány alaku­lása az építőipari vállalatoknál csökkenő trendet mutat, de középtávon még erős maradhat az építőipar, részben a kibővített CSOK-nak köszönhetően. Dinamikus növekedés várható az exportvállalatoknál, ami a nyugat- és dél-európai országokat illeti, a legnagyobb exportpiac Olaszország és Németország. Szerbiában és Macedóniában az Európai Unióhoz való konvergencia segítheti a további növekedést, Szlovákiában pedig erős maradhat az építőipar.

A társaság saját maga által előállított termékeinek aránya folyamatosan bővül, a másfél évvel ezelőtti 30 százalékról már 40 százalék fölé, ez folyamatosan javuló árréseket eredményez, ami pozitív hatással van a társaság eredményére. A nemrégiben bejelentett akvizíció hatása (egy hazai polisztirol szigetelőanyag gyártásával foglalkozó társaságban szerzett részesedést a Masterplast) már a második fél évtől látszódhat a számokon.

 

STRATÉGIA Masterplast célárfolyam
Kapcsolódó cikkek