Pénz- és tőkepiac

Nagy nyereséggel zárták a hetet az európai piacok

Londontól Milánóig erős pluszban zártak pénteken a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek. Emelkedéssel fejezte be a napot a BUX is.

Erős kezdés után nagy nyereséggel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

A kereskedési idő végén a páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 indexek 0,87 és 0,97 százalék nyereséget mutattak, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,18 százalékkal emelkedett.

  • Londonban 0,97 százalék emelkedéssel fejezte be a pénteki kereskedést az FTSE-100 index,
  • a frankfurti DAX index 0,72 százalékkal,
  • a párizsi CAC-40 index pedig 1,62 százalékkal erősödött.
  • Madridban 0,72 százalék,
  • Milánóban 0,89 százalék emelkedéssel fejezte be a pénteki kereskedést a tőzsdeindex.
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 159,53 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 41 159,57 ponton zárt pénteken.

    Fotó: Vémi Zoltán/VG

    A pozitív kezdés után az amerikai tőzsdéken bekövetkezett erőteljes árfolyam-emelkedés adott további növekedési lendületet az európai indexeknek. Az amerikai piacokon a Fed kamatcsökkentésének reményében indult meg az árfolyamok emelkedése. A pénteki kiemelkedően erőteljes amerikai lendület pedig kedvezőtlen makroadatoknak, a foglalkoztatás vártnál kisebb májusi növekedésének volt tulajdonítható, mivel az megerősítette a gazdaságösztönző célú monetáris lazítás valószínűségét.

    Az olaj ára emelkedett pénteken, miután a héten nagy veszteségeken esett át, és öt havi mélypontot érintett az amerikai készletek várakozáson felüli növekedése, valamint a csúcsra termelő amerikai kutak miatt.

    A pénteki áremelkedés a szaúdi energiaipari miniszternek a szentpétervári nemzetközi gazdasági csúcstalálkozón tett kijelentésének tulajdonítható. A miniszter egyrészt jelezte, hogy a hatvan dollár közeli árszint túl alacsony az iparági beruházások finanszírozásához, másrészt közölte, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli nagyobb termelők készek meghosszabbítani a júniusban lejáró exportkorlátozási megállapodásuk hatályát.

  • A Brent nyersolaj ára 1,67 százalékkal állt magasabban, 62,70 dolláron hordónként a globális kereskedésben az európai kereskedési idő végén,
  • a WTI ára pedig 1,64 százalékkal 53,45 dollárra emelkedett.
  • Az eurót 0,55 százalékkal jegyezték erősebben az európai piaci záráskor 1,1336 dolláron, az arany ára pedig 0,33 százalékkal állt magasabban unciánként 1347,15 dolláron.

    Nyugat-Európa tőzsdezárás
    Kapcsolódó cikkek