Pénz- és tőkepiac

Új inflációscél-követési rendszerre válthat az amerikai jegybank

Az amerikai jegybank felülvizsgálja a monetáris politika keretrendszerét, és van esély rá, hogy módosít is a 2012 januárja óta érvényben lévő inflációscél-követés módszerén. Egy új rendszer nagyobb rugalmasságot adna a jegyban­károknak, de egy nem gondosan előkészített váltás hitelességi kockázatokat is hordoz.

Az amerikai jegybanknál (Fed) az új célkövetési rendszerre való átállás jóval nagyobb rugalmasságot adna a döntéshozóknak. Az amerikai jegybank már meg is kezdte monetáris politikai keretrendszerének felülvizsgálatát, a végső döntést várhatóan 2020 első fél évében fogják meghozni. Egy június 4–5. között tartott konferencián Jerome Powell Fed-elnök kifejtette, hogy alapvetően három kérdésre összpontosítanak a felülvizsgálat során. Egyrészt eszközrendszerük maximálisan megfelel-e a jegybank mandátumainak teljesítéséhez – ami az árstabilitás és a teljes foglalkoztatottság elérése és fenntartása –, vagy szükséges-e kiterjeszteni, módosítani azt? Másrészt az inflációscél-követési rendszer továbbra is alkalmas-e az árstabilitás fenntartásához, vagy fontolóra kell-e venni egy új rendszer bevezetését? Harmadrészt megnézik, hogyan lehetne javítani a Fed kommunikációján.

A jegybankelnök leszögezte, hogy a korábban futtatott eszközvásárlási programok nagyban hozzájárultak a 2008-as pénzügyi válság leküzdéséhez, és nagy valószínűséggel a következő válság során is hasonló eszközökhöz kell majd folyamodniuk, így egyre kevésbé lehet ezekre a nem hagyományos monetáris politikai eszközök kifejezést használni. Az újonnan bevezetendő eszközökről egyelőre nincsenek konkrét információk. A kommunikációt illető egyik változás a Dot Plot ábrát érintheti. A jegybank negyedévente adja ki a jegyban­károk kamatvárakozásait összesítő grafikont, ám Powell úgy nyilatkozott, hogy az jelenlegi formájában túl kevés adatot tartalmaz, hiszen csak az alapforgatókönyvre koncentrál. A befektetőket sokkal jobban érdekli, mit tenne a jegyban­k egy-egy váratlan esemény bekövetkezésekor, ezért várhatóan három forgatókönyv-változatot (alap, optimista, pesszimista) fog készíteni a Fed, és ezeken keresztül mutatják majd be a várható kamatpályát.

Forrás: Reuters, Federel Reserve, US Department of Commerce, Shutterstock, VG-grafika

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvasható

(Címlapkép forrása: Shutterstock)

inflációs cél USA Fed monetáris politika
Kapcsolódó cikkek