Pénz- és tőkepiac

Gyenge eredményekre készül a Wall Street

Különösen az információtechnoló­giai és az alapanyagszektor húzhatja le az átlagot a második negyedéves amerikai gyorsjelentésekben, de sokak szerint ismét alacsonyra tették a lécet az elemzők.

Az amerikai piac az idei legrosszabb gyorsjelentési szezonra készül – ilyen hangzatos címekkel jelennek meg az összefoglalók az Egyesült Államokban jelentő vállalatok közelgő kötelező negyedéves beszámolási időszakáról. A Merrill Lynch azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a negyedév sem különbözik majd a korábbiaktól: a nagyon alacsonyra szabott elemzői várakozásokat könnyedén túlszárnyalhatják a cégek, ami egy nyár közepi miniralit is megalapozhat.

Éves alapon mérve a konszenzus átlagban több mint 2 százalékos (2,6 százalék) nyereség-visszaeséssel kalkulál. Ez lenne az első olyan visszaesés 2016 óta, amely két negyedéven át tart. A kis kapitalizációjú cégeknél akár 12 százalékos lehet a profitzsugorodás mértéke. A Merrill elemzői szerint ezzel szemben inkább a tavalyi eredmények beállítása, a nullaszázalékos változás jellemezheti az éves összehasonlításokat.

Izgalomra adhat okot, hogy az ISM amerikai beszerzésimenedzser-index – amely szoros korrelációt mutat az S&P 500 indexben szereplő társaságok eredményességével – ebben a negyedévben valóban olyan gyenge konjunktúráról számolt be az előző hetekben, amelyet 2016 óta nem mértek.

Az S&P 500-as vállalatok közül a FactSet gyűjtése szerint 114 készített eredmény-előrejelzést, és ezek közül az elmúlt negyedévben 88 mutatott lefelé, és csak 26 módosította felfelé a korábbi becsléseket. Szektorszinten az információtechnológia (IT) és az egészségügy látszik a leggyengébbnek, mivel 26 high-tech és 14 egészségügyi cég szerepel a 88 veszélyre figyelmeztető vállalat között.

Fotó: AFP/DON EMMERT

A FactSet általánosan elfogadott konszenzusa szerint a második negyedéves eredmények öt szektorban tükröznek majd eredménynövekedést éves alapon, az egészségügy és a szolgáltatók teljesíthetnek a legjobban. A hat, éves alapon csökkenő eredményről beszámoló szektort egészen biztosan a technológia és az alapanyagok vezetik majd a globális gazdasági lassulás és a kínai és más kereskedelmi konfliktusok következtében.

Ahogy a gazdasági ciklus végén megszokhattuk, a közüzemi szolgáltatók kiemelkedhetnek a sorból, a FactSet szerint a gázművek akár 20 százalékos, a vízművek 14 százalékos növekedésről is beszámolhatnak, egyedüli kivételként itt a megújuló­energia-termelőket említhetjük, náluk csökkenésre számítanak a szakértők. Az egészségügyi szektorban a korábbi negyedévben már tündöklő szolgáltatók 15 százalékkal növelhették éves alapon a nyereségüket.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatják

FactSet S&P500 Egyesült Államok technológiai vállalatok egészségügyi vállalatok DuPont alapanyag Micron gyorsjelentés Merill
Kapcsolódó cikkek