Pénz- és tőkepiac

Megvásárolja a 4iG a T-Systemst a Magyar Telekomtól az év végéig

Beigazolódtak a pletykák, megvásárolja a T-Systems Magyarországot a 4iG. A tranzakcióval egy tavaly 114 milliárd forint forgalmat elérő, de alacsony profitmarzsú érdekeltség vált gazdát.

Előzetes megállapodásuk szerint megvásárolja a 4iG a Magyar Telekomtól a T-Systems Magyarország Zrt.-t és annak leányvállalatait. Az informatikai cég vételára egyelőre ismeretlen, mint ahogy a tranzakció kiegyenlítéséhez szükséges forrásról is csak találgatni lehet. A Magyar Telekom a csoportszintű, 657 milliárd forintos tavalyi árbevételének mintegy 17 százalékát biztosító leányvállalattól válik meg, a T-Systems hozzájárulása a Telekom eredményéhez jóval alacsonyabb volt, tavaly az 5 százalékot sem érte el. A 4iG tavalyi 14 milliárd forintos árbevétele megtöbbszöröződhet az új szerzeménnyel. A tranzakció a T-Systems kis- és középvállalati értékesítési üzletágát nem érinti, azt a végleges megállapodás előtt átszervezik a Magyar Telekomba. Az adásvétel után a felek partnerségre lépnek: hosszú távon továbbra is a T-Systems értékesítheti a Telekom távközlési szolgáltatásait a nagyvállalatoknak és ügyfeleinek. Emellett a 4iG további három évig használhatja a T-Systems márkanevet. A vételár és maga a szerződés a T-Systems átvilágítása után válik véglegessé, várhatóan az év végén.

Elemzői vélemények

Cinkotai Norbert, a KBC Securities vezető elemzője

A pontos vételár nem ismert, sőt nem is tekinthető kötelező érvényűnek a megállapodás, de egy tényleges tranzakcióval több tízmilliárd forintot kaphat a Telekom. Az esetleges tranzakció lezárása után a Magyar Telekom csökkentheti eladósodottságát, vagy akár nagyobb osztalékfizetést is végrehajthat. Feltehetően hiányozni fog majd a T-Systems árbevétele és eredménytermelése, de a leánycég lényegesen alacsonyabb nyereséghányaddal működött, mint a Magyar Telekom többi része. Csoportszinten 6-7 milliárd forintnyi EBITDA eshet ki a Magyar Telekomtól, a teljes EBITDA-termelés 3-4 százaléka. Az esetleges tranzakcióval együtt is változatlanul optimisták vagyunk a Telekom részvényét illetően. Bár egy esetleges ügylet csökkentheti a cég értékét, a beérkező vételár a nettó készpénzállományt is javítja majd, ez pedig a részvényesek szempontjából semleges hatásúnak értékelhető. A 4iG esetében az új szerzeménnyel megugorhat az elmúlt évben 15 milliárd forintos árbevétel mellett az informatikai társaság eredménye is.

Gaál Gellért, a Concorde Értékpapír részvényelemzője

Több verzió képzelhető el arra, hogy a 4iG miként egyenlíti ki a T-Systems vételárát. A legvalószínűbb egy zárt körű tőkeemelés, de szóba kerülhet egy nem szokványos felvásárlási forma is, az úgynevezett leveraged buyout (tőkeáttételes kivásárlás). Eszerint a vételárat hitelből teljesítené a 4iG, a kölcsönhöz pedig a Magyar Nemzeti Bank kötvényprogramján keresztül juthatna hozzá kibocsátóként, kihasználva hogy a T-Systems eladósodottsága elenyésző. A Magyar Telekom mérlegében a T-Systems 42 milliárd forint értéket képvisel, a mi számításunk szerint akár 50-80 milliárd forint is lehet a vállalat értéke, igaz ebben még nem számoltunk a kkv-üzletág kikerülésével az ügyletből. Akármekkora egyszeri tételhez is jut a Telekom, a legszerencsésebb az lenne, ha egy részét adósságtörlesztésre fordítaná az anyavállalata felé, a másik részét pedig rendkívüli osztalékként fizetné ki. A döntést az ősszel esedékes 5G-aukciók költségei is nagymértékben befolyásolhatják.

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető stratégája

A T-Systemsért fizetendő vételár megteremtéséhez várhatóan zárt körű tőkeemelést hajt végre a 4iG. Arra nem lehet számítani, hogy a Magyar Telekom elfogadna – akár csak részben is – 4iG-részvényeket a T-Systems ellenértékeként. Nehéz megítélni most a T-Systems piaci értékét, mert nincs információnk az üzletből kikerülő kkv-üzletág értékéről. A T-Systems könyv szerinti értéke 32 milliárd forint, EV/EBITDA-alapon ennél jóval nagyobb, 60-70 milliárd forintos tranzakciós érték adódna, véleményünk szerint ennél alacsonyabb lehet majd a végső vételár. Nem tudhatjuk, hogy a Magyar Telekom mit kezd a több tízmilliárd forintra becsülhető vételárral. Korai még rendkívüli osztalékról beszélni, hiszen nehéz előrejelezni, hogy mekkora kiadása lesz a társaságnak az 5G-aukciókon ősszel. Tavaly a T-Systems árbevétele 17 százalékot képviselt a Magyar Telekom 657 milliárd forintos éves forgalmában, de az eredményhez való hozzájárulása ennél jóval alacsonyabb volt.

Ezek is érdekelhetik