Pénz- és tőkepiac

Zuhanhatott az európai tőzsdei cégek eredménye a tavalyihoz képest

Nemcsak a bevételek és a nyereség csökkenhetett jelentősen éves alapon, hanem a várható osztalékok vonatkozásában is egyre pesszimistábbak az elemzők.

Az I/B/E/S Refinitiv felmérése szerint az európai STOXX 600 indexben szereplő vállalatok 0,8 százalékos nyereségnövekedést érhettek el a második negyedévben éves alapon. A hír semlegesnek számítana, ha egy héttel ezelőtt ugyanez a konszenzus nem 1,8 százalékos bővülésről szólt volna, két hónapja pedig még 3,6 százalékon állt a mutató. Azt is figyelembe kell venni, hogy a tavalyi második negyedév rekordszámba menően jól sikerült: akkor a vállalati nyereségek 9,7 százalékkal nőttek éves összehasonlításban. Az idei első negyedév már csökkenéssel indult: 2 százalékkal alacsonyabb volt a várt eredmény 2018 első negyedévéhez képest.

Az aggodalmak érthetők, a makrogazdasági lassulás mellett a vállalati szektor is vészjeleket küld.

Fotó: BASF

A hét elején a német vegyipari óriás, a BASF egész évre vonatkozó profitfigyelmeztetése borzolta a kedélyeket, a vállalat hét hónapon belül másodszor csökkentette árbevétel- és eredmény-előrejelzését. A Barclays stratégája, Emmanuel Cau szerint különösen a ciklikus szektorok és a növekedési iparágak esetében indokolt az óvatosság, mert a vártnál is rosszabb számok jöhetnek. Véleménye szerint bár a laza monetáris politika némi támogatást nyújt a részvényeknek, konkrét eredményeket nem lát. Szerinte az európai befektetők túl optimisták, hiszen a STOXX 600 majdnem éves maximumán kezdte meg a gyorsjelentési szezont. A jövő héten megindul a dömping, és 44 vállalat teszi közzé negyedéves jelentését.

A Refinitiv konszenzusa azt mutatja, hogy szektoronként eltérők a kilátások, főként az alapanyaggyártók majdnem 30 százalékos nyereségcsökkenése és a technológiai szektor visszaesése húzza le az átlagot.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

 

Európa DAX Refinitiv Dow Jones Stoxx600 gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek