Pénz- és tőkepiac

A Hankooknak és a Toyotának sem lehet oka panaszra

Növelte forgalmát a második negyedévben a Hankook Tire dél-koreai gumiabroncsgyártó konszern, működési eredménye azonban jelentősen csökkent a kereslet visszaesése miatt – tájékoztatott a Hankook Tire Magyarország Kft. pénteken . Mindeközben a Toyota is jól teljesített.

A járműipar világszerte lassulni kezdett, ez a folyamat pedig a Hankook pénzügyi eredményeire is rányomta a bélyegét.

Pénteken közzétett gyorsjelentésének tanúsága szerint a Hankook Tire 1741,9 milliárd von (1,33 milliárd euró), az egy évvel korábbi 1705,4 milliárd vonnál 2,1 százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett 107,1 milliárd von (81,8 millió euró) működési eredményt ért el, 42,2 százalékkal kisebbet a 2018. második negyedévi 185,3 milliárd vonnál.

Az idei első negyedévihez képest a Hankook értékesítési árbevétele 6,1 százalékkal emelkedett a második negyedévben, működési eredménye viszont 23,8 százalékkal romlott.

Az idei első fél évben a Hankook Tire 2,1 százalékkal 3314,5 milliárd vonra növelte bevételeit, működési eredménye viszont 33,1 százalékkal 370,1 milliárd vonra süllyedt.

Fotó: BHP.hu

Az árbevételt tekintve a Hankook Tire a világ hatodik legnagyobb gumiabroncsgyártó vállalata. Nyolc gyára – kettő Dél-Koreában, egy Magyarországon, egy az Egyesült Államokban, három Kínában és egy Indonéziában – együttesen 102 millió abroncsot tud készíteni.

A második negyedévben a koreai devizában kifejezett bevétel-növekedés főként a prémium kategóriás gumiabroncsok nagyobb forgalmának volt köszönhető. A nagy átmérőjű (legalább 18 hüvelykes) személygépkocsi-abroncsok értékesítése éves bázison 2,8 százalékkal emelkedett, részarányuk pedig a teljes értékesítésben 54,9 százalék volt.

Eredményes volt a Toyota is

A Toyota Motor Corp. az április-júniusi negyedévben, pénzügyi éve első negyedében 7,65 ezer milliárd jen, az előző évinél 3,8 százalékkal magasab értékesítési árbevétel mellett 8,7 százalékkal 741,95 milliárd jenre növelte működési eredményét. A Toyota negyedéves nyeresége 7,65 milliárd jen lett, 3,8 százalékkal magasabb az előző évinél.

Az értékesítési árbevétel és a nyereség rekord lett az április-júniusi negyedévre vonatkozóan.

Éves eredményelőrejelzését viszont a jen erősödő árfolyamára hivatkozva visszafogta a Toyota. A magasabb jenárfolyam csökkenti a japán Toyota exportbevételét és repatriált nyerségét. A Toyota várakozásai szerint a jen erősödése 350 milliárd jennel veti vissza a folyó pénzügyi évben működési eredményét.

A dollár átlagárfolyamát 106 jenre csökkentette a folyó pénzügyi évre 111 jenről a Toyota, az euró átlagárfolyamát pedig 121 jenre 128 jenről.

A márciussal záró pénzügyi évben 2,25 ezer milliárd jen nyereség helyett 2,15 ezer milliárd jen nyereséget vár, működési eredmény prognózisát 2,55 ezer milliárd jenről 2,40 ezer milliárd jenre csökkentette, értékesítési árbevételre vonatkozó előirányzatát 29,5 ezer milliárd jenre 30 ezer milliárdról. Eladási tervét a Toyota a folyó pénzügyi évre érdekeltségeivel együtt 10,73 millió járműre csökkentette 10,74 millióról.

eredmény Toyota Hankook
Kapcsolódó cikkek