Pénz- és tőkepiac

Bombakárra is vonatkozik a lakásbiztosítás

Az alapfedezetek között szerepel a magyar biztosítóknál a robbanáskár, így – hacsak nem áll fenn különleges tényező – a megkötött szerződésünk alapján kifizetik az esetleges rombolást.

A robbanás elleni védelmet alapvetően tartalmazzák a lakásbiztosítási szerződések, ezért ha egy építkezésen talált bomba felrobbanna, a károkat nagy valószínűséggel kifizetné nekünk a biztosító – derült ki a magyar biztosítók körében végzett körképünkből. Az elmúlt hónapokban országszerte több világháborúból megmaradt bombát fordítottak ki az építkezéseken használt munkagépek, és azoknál, amelyeket városban találtak, ez a környéken élő lakosság kitelepítésével is együtt járt. Ugyan a tűzszerészek pontos munkájának köszönhetően balesetre emberemlékezet óta nem volt példa – a lapunknak nyilatkozó biztosítók sem említettek ilyet –, azonban a veszély miatt kitelepítettekben felmerülhet a kérdés, hogy mi lenne a lakásuk sorsa, ha egyszer mégis megtörténne a baj.

A robbanás a lakásbiztosítások egyik alapkockázata, minden szerződésben szerepel, tehát ha felrobbanna egy világháborús bomba, a kárt a biztosító kifizetné – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Szurgyi Nándor, az Aegon lakásbiztosítási üzletágának igazgatója. A robbanás miatt az épületben keletkezett kár jellegének nincs jelentősége – akár ablakok törnek, akár maga az épület is sérül –, mivel az egész épület biztosítva van, így minden, a robbanás miatt keletkezett kárt megtérítenek. Az Aegon igazgatója hangsúlyozta: a legfontosabb az, hogy legyen érvényes biztosítás az épületen. Az Allianz Hungária sajtómunkatársa lapunknak elmondta: a biztosítás megkötésekor meg kell adni, hogy állandóan lakott-e az ingatlan. Egy átmeneti kitelepítés miatt a fedezetek nem módosulnak, a szerződés szerinti fedezetek érvényesek egy balesetnél. Az Allianz felhívta a figyelmet, hogy egyrészt az eset ritkasága, másrészt a kár jellege miatt az ilyen eseményt több körülményt figyelembe véve, egyedileg kezelik a biztosítók.

Az esetleges alulbiztosítottságról Szurgyi Nándor azt mondta, hogy nem jellemző a biztosítónál. Egy épület biztosítási összegét úgy állítják be, hogy a kár időpontjában aktuális építési költségek alapján meg lehessen javítani vagy újjá lehessen építeni anélkül, hogy a károsultnak pluszköltsége keletkezne. Az Allianz az alulbiztosítottságot ajánlott biztosítási minimumösszeg alkalmazásával igyekszik elkerülni az ügyfelek érdekében. További három biztosító ajánlatait is megnéztük abból a szempontból, hogy nyújtanak-e fedezetet robbanás esetén: a Groupama, a Generali és az Union termékismertetőjében az alapfedezetek között egyaránt szerepel ez a fajta kártípus.

Ezek is érdekelhetik