Pénz- és tőkepiac

Értékkeresés a mediterrán tőzsdéken

A görög részvénypiac külön figyelmet érdemelhet.

Az eurózóna gazdasága a második negyedévben szerény 1,1 százalékkal bővült éves alapon, és a dinamika továbbra is lassú maradhat. Ám az egyes tagországokban makrogazdasági szempontból igen differenciált a kép. A jövő évi növekedési kilátások tekintetében a német gazdaság mind historikusan, mind a többi tagországhoz képest várhatóan az egyik legalacsonyabb dinamikát produkálja majd.

Ennek okai között a gyenge globális konjunktúrát és a német gazdaság relatív nyitottságát lehetne kiemelni (amerikai protekcionista kereskedelmi politika, a kínai növekedés lassulása).

Közben a portugál és a spanyol gazdaság lassan, de biztosan maga mögött hagyja a válságot. Nem véletlen, hogy az eurózóna perifériáján némelyik részvénypiac az elmúlt három évben – de akár egy év távlatában is – jobb teljesítményt nyújtott, mint a német. A görög részvénypiac külön figyelmet érdemelhet, az egykor csőd szélén álló gazdaság a lassú kilábalás szakaszába lépett. A politikai fordulat jelei is a piacbarát gazdasági irányzatok felerősödését mutatják.

A francia részvénypiac tízéves csúcsán tartózkodik, de az elmúlt években lemaradó portugál és spanyol részvénypiac is tartogathat értéket.

Szektorszinten az alacsony kamatkörnyezet miatt is igen attraktív osztalékhozamú telekom cégeket, valamint a szolgáltatást és a belső fogyasztással kapcsolatos szektorokat (alapvető élelmiszerek, szabadidő-szállodaipar), de akár a periféria ingatlanpiacát is ki lehetne emelni.

A perifériaországok fő kockázati faktora az eladósodottságban rejtőzik. Az elmúlt években ezen országoknak – az EKB támogató monetáris politikája mellett – az adósságállományt nem sikerült érdemben leépíteniük.

A dél-európai és a francia mutatók GDP-arányosan még mindig százszázalékos vagy azt meghaladó eladósodottságot mutatnak, míg a német adósságráta a válság idején mért 80-ról 60 százalék közelébe esett. Az adósságfinanszírozás tekintetében viszont az EKB olcsó forrása várhatóan továbbra is rendelkezésre áll, ezért az ebből fakadó befektetői kockázatérzékenység mérsékelt maradhat.

mediterrán országok
Kapcsolódó cikkek