Pénz- és tőkepiac

Nem tisztul a köd az Est Media körül

A részvényeseket tájékoztatni kellene arról, hogy minek az alapján értékelték a Delta Systemset – mondta lapunknak Dióslaki Gábor, a TEBÉSZ elnöke. Balázs Csaba, az Est Media nagytulajdonosa úgy fogalmazott, hogy ezt nem kötik mások orrára. A 4iG nem tekint potenciális partnerként a Delta Systemsre, és felvásárlását sem tervezi – közölte lapunkkal a 4iG.

Hónapok óta borzolják a kedélyeket az Est Media körüli pletykák, és most sem csitul a piac, miután a társaság részéről megérkezett a várva várt bejelentés. A bizonytalanság csak fokozódott azzal, hogy új nagytulajdonos jelent meg a cégben, a spekulációk ugyanis tovább erősödtek. Az Est Media korábbi egyetlen munkavállalója, nagytulajdonosa, Balázs Csaba – azt követően, hogy lezárult a csődegyezség – hónapokon át szellőztette a médiában, hogy befektetőkkel tárgyal a kiüresedett tőzsdei társaság átvételéről, ami spekulációáradatot indított el a piacokon. Annak ellenére, hogy az Est Mediában semmilyen tevékenység sem folyt, az árfolyam – élénk forgalom mellett – egyre magasabbra kapaszkodott, noha konkrétumok továbbra sem láttak napvilágot a társasággal kapcsolatban.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

Aztán 2018 novemberében szenzációként érkezett a hír, hogy Andy Vajna közvetlenül 5 százalékos részesedést szerzett a cégben, mire azonnal megindultak a spekulációk azzal kapcsolatban, hogy mely médiaérdekeltségek vagy más vagyonelemek kerülhetnek be a társaságba.

De hónapokig nem történt semmi, sőt a befektetői érdeklődés azt követően is csak ideiglenesen lanyhult, hogy Andy Vajna idén év elején elhunyt. Tavaly szeptember elejétől október közepéig 82 forintról 177 forintig drágult a idén márciusban 84 forintról 136 forintra ugrott a jegyzés, majd idén május 30-tól 77 forintról 156 forintig húzták fel az árfolyamot.

Később kiderült, hogy Vajna részvénycsomagja az üzletemberhez több szálon is kötődő Tremmel Zoltánhoz került, miután megvásárolta azt a Dynamopest Kft.-t, amely részvényes volt az Est Mediában.

Újabb irányba terelte a spekulációkat, amikor a társaság igazgatótanácsába az IT-szektorban jártas üzletembereket választottak be: Papp Istvánt, akinek a sajtóhírek szerint az amerikai korrupcióellenes törvény (FCPA) alapján zajló vizsgálat miatt kellett távoznia a Microsofttól 2016 nyarán, és Perger Gábor ügyvédet, aki többek között a tőzsdén jegyzett informatikai vállalat, az OTT-One szakmai tanácsadója, korábban igazgatósági tagja. Ekkor a piaci pletykák már arról szóltak, hogy az Est Mediára kormányközeli üzletemberek vetettek szemet, és hatalmas összegű állami megrendelésekre számíthat a cég. Már ekkor lehetett hallani arról is, hogy a Delta Group valamilyen formában megjelenik a cégben, innen pedig már csak egy lépés volt a csodára váró kisrészvényeseknek összekötniük a társaságot a nagypolitikával. A Delta Systems tavaly októberig ugyanis több közbeszerzési eljáráson nyert el megbízást, ami sokak szerint csak politikai hátszéllel történhetett.

A furcsa, nagy volatilitást mutató árfolyammozgások sokakban felvetették a kérdést, hogy ki állhat a tranzakciók mögött, és szándékosan vagy bizonyos információk birtokában igyekszik valaki – vagy valakik – manipulálni a piacot.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Delta Systems Est Media
Kapcsolódó cikkek