Pénz- és tőkepiac

Ázsiai cégeket vár piacára a varsói börze

A CEEplus indexhez hasonló termékek bevezetésére biztatja a régiós börzéket a Világgazdaságnak nyilatkozó Marek Dietl, a Varsói Értéktőzsde elnöke. Nemsokára elstartol egy új árupiac is Varsóban.

Egy év telt csak el a felminősítés óta, még nem érezzük pontosan a hatásokat. A tavalyi év még csak az átmenet volt a befektetői portfóliók átrendeződése miatt, a felminősítés teljes hatását nagyjából öt év múlva látjuk csak. Az viszont biztos, hogy a külföldi, javarészt intézményi befektetők és alapok jobban érdeklődnek a piacunk iránt. Az MSCI-felülvizsgálat miatt ugyan elvesztettünk néhány befektetőt, de már mutatkoznak a jelei annak, hogy újak érkeznek. Érdekes, hogy míg a fejlődő piaci alapok vezetősége már jól ismer bennünket, addig a fejlett piaci alapkezelők szakembereinek be kell mutatkoznunk. Mielőtt üzletet kötnénk, először a régiót kell megismertetnünk velük, majd Lengyelországot, és csak azt követően tudjuk eladni a tőkepiaci eszközeinket. Ugyanakkor azon dolgozunk gőzerővel, hogy a teljes régió visszakerüljön a befektetők térképére.

Fotó: VG

A lengyel börzén forgó vállalatok kapitalizációja a régióban a legnagyobb az ország GDP-jéhez viszonyítva. Van még hová fejlődni?

Valóban mi vagyunk a legnagyobbak, a régió részvénykeres-kedelmének a 40, a derivatív kereskedésnek a 90 százaléka összpontosul Varsóban. A folyamatban lévő nyugdíjreformtól is a forgalom további növekedését várjuk. Ezek azonban csak forgalmi adatok, fontosabbnak tartom a szolgáltatások minőségét és a terméklistát, amelyet kínálunk. Az elmúlt tizenkét hónapban nagyjából tízmillió eurónyi forrást költöttünk IT-projektekre: blockchainfejlesztésekre, machine learningre, adatkezelésre. Lecseréltük a teljes kereskedési rendszert, nemsokára elstartol egy új árupiac is a varsói tőzsdén. Ezek mind olyan fejlesztések, amelyeket a fejlett piacokhoz szokott befektetők elvárnak a tőzsdénken, és amelyekkel újabb befektetőket lehet behozni a piacunkra.

A varsói piaci kapitalizáció 50 százalékát már most is a külföldi vállalatok adják. Ezt az arányt is tervezik még növelni?

A kapitalizációra két tényező gyakorol hatást. Egyrészt a lengyel gazdaság és vele együtt a lengyel cégek is folyamatosan növekednek. A fejlett piaci státusz elnyerésével ugyanakkor a külföldi vállalatoknak is egyre vonzóbb Varsó. Igyekszünk külföldi vállalatokat, köztük például távol-keletieket is rávenni arra, hogy a lengyel fővárosban lépjenek a tőzsdére.

A teljes interjút a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Varsói Értéktőzsde Marek Dietl tőzsde interjú
Kapcsolódó cikkek