Pénz- és tőkepiac

Bíróságon támadja az Est Mediát a TEBÉSZ

Nem hajlandó válaszolni az Est Media a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének a Delta Systems felvásárlásával kapcsolatos kérdéseire, ezért az érdekképviselet bírósághoz fordult – tájékoztatta lapunkat Dióslaki Gábor, a TEBÉSZ elnöke.

Bírósághoz fordult a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ), miután az Est Media (Est) a Delta Systems 2019. július 30-án bejelentett felvásárlásával kapcsolatban megtagadta a tájékoztatást, illetve a betekintést az iratokba. A TEBÉSZ, amely egyben a társaság kisrészvényese is, még augusztus elején levélben kért tájékoztatást az Est Mediától, miután a cégvásárlási bejelentésben szereplő, valamint a közhiteles nyilvántartásokban fellelhető adatok között ellentmondásokat fedezett fel. A részvénytársaság igazgatósága azonban indoklás nélkül megtagadta a kért tájékoztatást, ezért fordult a TEBÉSZ a bírósághoz – mondta lapunknak Dióslaki Gábor, az érdekképviselet elnöke.

Az Est Media által bejelentett ügyletsorozat több sebből vérzik, ráadásul a közzétett tranzakciók üzleti és pénzügyi adatainak racionális kifejtése sem történt meg. Az Est jogellenes hallgatását, titkolózását nem lehet máshogyan értelmezni, mint hogy az ügyletben valóban lehetnek logikátlan részletek, illetve a menedzsmentnek valóban van titkolnivalója – értékelt Dióslaki.

„A Delta csoporttal való tárgyalások eredményeképp a részvényesi érdekeknek megfelelően tényleges üzleti tevékenységgel töltődött fel és új jövőképet kapott az ezt megelőzően üres tőzsdei vázként működő Est Media. A folyamatban lévő tranzakcióval kapcsolatos információk azonban üzleti titoknak minősültek, azok kiadása külső félnek veszélyeztette volna a tárgyalások sikerességét, továbbá az ilyen információk közzétételére tőzsdei cég esetében szigorú szabályok vonatkoznak – válaszolta megkeresésünkre a társaság. – Az üzletrész-adásvételi szerződés aláírásának napján, a lehető legszélesebb körű tartalommal, a megfelelő közzétételi felületeken (így a Budapesti Értéktőzsde honlapján és a kozzetetelek.mnb.hu oldalon) tájékoztatta a nyilvánosságot a tranzakcióval kapcsolatos tényekről. Az Est Media természetesen a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően mindenkinek biztosítja a részvénykönyvbe történő betekintés lehetőségét” – áll a társaság lapunknak küldött válaszlevelében.

Az Est Media július végén jelentette be, hogy a Delta Systems Kft. száz százalékban a társaság tulajdonába kerül, míg a Deltagroup Holding főrészvényessé válik a cégben. A Delta Systems ára 28,6 milliárd forint, ebből 2,35 milliárd forintot készpénzben fizetnek ki legkésőbb 2019. december 20-ig. A teljesítés érdekében a társaság kölcsönszerződést kötött a főrészvényes GlobTerm Kft.-vel, amely kötelezettséget vállalt arra, hogy az összeget a határidőig az Est rendelkezésére bocsátja. A kölcsön visszafizetésének határideje 2024 vége, kamata évi 3 százalék. A GlobTerm vállalta továbbá, hogy ha a kötelezettségét nem teljesítené időben, akkor 500 millió forint bánatpénzt fizet. A fennmaradó 26,25 milliárd forintos kötelezettségét az Est alaptőke-emelés keretében 125 millió, 210 forint kibocsátási értékű törzsrészvény kibocsátásával teljesíti. Ennek következtében – tekintettel a mostani 258 millió részvényére – a Deltagroup Holding 32,64 százalékos főrészvényesévé válik az Est Mediának. A tranzakció zárásaként a Deltagroup három tagot küldhet az Est igazgatóságába, ezzel a gyakorlatban is átveszi az irányítást.

A TEBÉSZ elnöke szerint mindenképpen magyarázatra szorul a Delta saját tőkéjét (189 millió forint) százötvenszeresen, míg az utolsó ismert adat, a fél évben elért nyeresége és aktuális piaci helyzete alapján becsülhető éves nyereségét (250–275 millió forint) közel százszorosan meghaladó vételár összegének megállapítási folyamata. Tovább bonyolítja a megvásárolt cég gazdasági eredményességének megbecsülhetőségét a tájékoztatóban bejelentett, öt évre felvett hitelnek és kamatainak évi nagyjából 500 millió forint körül alakuló visszafizetési terhe. Jogos igényként merül fel a részvényesek részéről a Delta csoport és a most megvásárolt leánycége közötti pénzügyi kapcsolatok jövőbeni szabályozásának kérdésköre is.

Dióslaki szerint a GlobTerm kapcsán is sok a kérdőjel, a társaság tulajdonosa alig pár hónapja egyetlen magánszemély, és az Elektronikus beszámoló portál szerint a cég a 2018-as évre vonatkozóan nem adott le éves beszámolót. A 2017-re vonatkozó jelentésből kiderül, hogy a cég még alkalmazott nélkül működött, éves árbevétele 648 ezer forint volt, és 41 ezer forint adózott eredményt realizált. A cég saját tőkéje 2017 végén 3 512 000 forint volt.

A GlobTerm cégjegyzékben bejegyzett tevékenységei között nem szerepel hitelezési vagy pénzügyi közvetítői tevékenység. Mindezek alapján megállapítható, hogy a hitelezésre vállalkozó GlobTerm jogsértően működik, az utolsóként lezárt és közzétett pénzügyi évének adatai, valamint a cégbíróság aktuális adatai alapján pedig nemcsak a 2,35 milliárd forintos kölcsön nyújtására, de még az 500 millió forintos kötbér esetleges teljesítésére sincs látszólag fedezete – fogalmazott Dióslaki.

Egyszerű kérdéseket tettünk föl a társaságnak, többek között azt, hogy készült-e független cégértékelés a megállapodást megelőzően, ki készítette azt, kinek a megbízására, milyen adatok, szempontok és számítások alapján történt a 28,6 milliárd forintos vételár meghatározása. Ha nem készült a szerződő felektől független cégértékelés, akkor ki határozta meg a vételárat? Emellett a TEBÉSZ betekintést kért az Est részvénykönyvébe, valamint a 2019. április 30-án megkezdett, majd felfüggesztett, továbbá a 2019. május 28-án folytatólagosan megtartott közgyűlésének részletes jegyzőkönyvébe, valamint a két ülés jelenléti ívébe – tette hozzá Dióslaki Gábor.

Közgyűlési előterjesztések

Október 1-jére hívta össze a rendkívüli közgyűlést az Est Media, a tegnap nyilvánosságra hozott előterjesztések alapján a részvényeseknek többek között dönteniük kell a tőkeemelésről, a társaság névének és székhelyének megváltoztatásáról és az új igazgatósági tagokról. Az igazgatóság egyelőre nem, de a közgyűlés napjáig előterjeszti majd javaslatát a konkrét cégnévre – áll a közgyűlési meghívóban. | vg

 

Dióslaki Gábor tébesz Est Media
Ezek is érdekelhetik