Pénz- és tőkepiac

Ezermilliárdhoz közelít a lakossági hitelpiac

Változatlanul jóval több kölcsönt vesznek fel a magyar háztartások, mint amennyit törlesztenek, így tempósan gyarapszik a szektor hitelállománya is.

Megközelítette az ezermilliárd forintot a háztartásoknak folyósított hitelek állománya az első fél évben, ez 17,5 százalékos növekedés 2018 azonos időszakához képest – derül ki a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a szektor hiteleiről készült részletes statisztikáiból. Ezen belül a második negyedévben 553,3 milliárd forintnyi kölcsönhöz jutottak a lakossági ügyfelek, ami szintén robusztus, 14,8 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi mennyiséghez viszonyítva.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az MNB adatai szerint a folyósítások mennyisége változatlanul jóval meghaladja a törlesztésekét: az első fél évben összesen 745,9 milliárd forintnyi tőkét fizettek vissza a lakossági ügyfelek, 10,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A második negyedévi törlesztések ebből 381,6 milliárd forintot tettek ki, miközben 9,3 százalékkal múlták felül a bázisidőszak mennyiségét. Figyelemre méltó viszont, hogy az év első hat hónapjában emelkedett a visszafizetéseken belül az előtörlesztések aránya.

Január eleje és június vége között 225,4 milliárd forintnyi tőkét fizettek vissza soron kívül a háztartások, több mint 19 százalékkal nagyobb összeget, mint egy évvel korábban.

A dinamikusan növekvő folyósítások nyomán a háztartások hiteltartozásai is tempósan emelkednek: az MNB adatai szerint a teljes tőketartozás 6066,5 milliárd forintot ért el június végén, 11,4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A hat hónap alatt leírt tőkekövetelések mennyisége viszont látványosan, több mint 18 százalékkal csökkent a háztartások hiteleinél, és csak kevéssel haladta meg a 7,5 milliárd forintot. Az eladott követeléseknél is számottevő, több mint 24 százalékos zsugorodást mért éves összevetésben az MNB, 65,4 milliárd forintnyi regisztrált állomány mellett.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

háztartások H1 hitelek 2019 MNB
Kapcsolódó cikkek