Pénz- és tőkepiac

Célunk a piaci részesedés megduplázása

Átfogó változtatásokra készül a nagymértékű növekedési potenciállal kecsegtető mikro­vállalati hitelezésben az OTP Romániában. Az akvizíciók helyett az organikus bővülés került a fókuszba, a cél a piaci részesedés megduplázása – mondta lapunknak Fatér Gyula, az OTP Bank Romania három hónapja kinevezett vezérigazgatója.

Két tavalyi tőkeemelést egy újabb, nagyságrendileg 21 milliárd forintos befizetés követett két hete az OTP Bank Romaniában, mi volt ennek a célja?

A tőkeemelésre a bank folyamatos növekedése miatt volt szükség. Az idei év nagyon kedvezően alakult, és elsősorban a jelzálog-, valamint a kkv-hitelezés területén jóval a terv feletti bővülést értünk el. A tavalyi eredményünket természetesen visszaforgattuk, de ezen felül is szükség volt további tőkeemelésre a jövőbeni ambiciózus terveink megalapozásához. Mérlegfőösszegünk a 900 milliárd forinthoz közelít.

Mekkora piaci növekedésre lát esélyt Romániában? A hitelezésben mely termékeket és mely célcsoportot helyezik fókuszba?

Célunk a bank piaci részesedésének megduplázása öt éven belül. Ez nemcsak a hitelezés felfuttatását feltételezi, hanem magában foglalja az ügyfélkapcsolatok egészének átgondolását. Egyre fontosabb, hogy ügyfeleinkkel minél sokrétűbb és szorosabb együttműködést alakítsunk ki, ha kizárólag egy-egy területet állítanánk fókuszba, elképzelhetetlen lenne a piaci részesedésünk megduplázása. Ha mégis fontos egy területet kiemelnem, akkor a mikrovállalkozásokat említeném, e téren átfogó változtatásokra készülünk. Úgy gondoljuk, ebben a szegmensben van még jó néhány megoldásra váró ügyféligény, ezek jelentős növekedési potenciált kínálnak számunkra.

Fotó: OTP

Vizsgálják az akvizíciós lehetőségeket Romániában? A meghiúsult Banca Romaneasca-felvásárlás ténye befolyással van a romániai akvizíciós stratégiára?

Az OTP Csoport stratégiájának alapja a konstans növekedés. Bár folyamatosan vizsgáljuk az új akvizíciós lehetőségeket a térségben, emellett fontos pillér a régió országaiban, így Romániában is, az organikus növekedés. Tehát, bár nyilvánvalóan hatással van rá, de romániai jelenlétünk és stratégiánk sem alapulhat kizárólag egyes felvásárlások sikerére. Most inkább az organikus növekedés irányába mozdultunk el, és ambiciózus növekedési célokat fogalmaztunk meg.

A teljes interjú a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Fatér Gyula OTP Románia
Kapcsolódó cikkek