Pénz- és tőkepiac

Célunk a piaci részesedés megduplázása

Átfogó változtatásokra készül a nagymértékű növekedési potenciállal kecsegtető mikro­vállalati hitelezésben az OTP Romániában. Az akvizíciók helyett az organikus bővülés került a fókuszba, a cél a piaci részesedés megduplázása – mondta lapunknak Fatér Gyula, az OTP Bank Romania három hónapja kinevezett vezérigazgatója.

Két tavalyi tőkeemelést egy újabb, nagyságrendileg 21 milliárd forintos befizetés követett két hete az OTP Bank Romaniában, mi volt ennek a célja?

A tőkeemelésre a bank folyamatos növekedése miatt volt szükség. Az idei év nagyon kedvezően alakult, és elsősorban a jelzálog-, valamint a kkv-hitelezés területén jóval a terv feletti bővülést értünk el. A tavalyi eredményünket természetesen visszaforgattuk, de ezen felül is szükség volt további tőkeemelésre a jövőbeni ambiciózus terveink megalapozásához. Mérlegfőösszegünk a 900 milliárd forinthoz közelít.

Mekkora piaci növekedésre lát esélyt Romániában? A hitelezésben mely termékeket és mely célcsoportot helyezik fókuszba?

Célunk a bank piaci részesedésének megduplázása öt éven belül. Ez nemcsak a hitelezés felfuttatását feltételezi, hanem magában foglalja az ügyfélkapcsolatok egészének átgondolását. Egyre fontosabb, hogy ügyfeleinkkel minél sokrétűbb és szorosabb együttműködést alakítsunk ki, ha kizárólag egy-egy területet állítanánk fókuszba, elképzelhetetlen lenne a piaci részesedésünk megduplázása. Ha mégis fontos egy területet kiemelnem, akkor a mikrovállalkozásokat említeném, e téren átfogó változtatásokra készülünk. Úgy gondoljuk, ebben a szegmensben van még jó néhány megoldásra váró ügyféligény, ezek jelentős növekedési potenciált kínálnak számunkra.

Vizsgálják az akvizíciós lehetőségeket Romániában? A meghiúsult Banca Romaneasca-felvásárlás ténye befolyással van a romániai akvizíciós stratégiára?

Az OTP Csoport stratégiájának alapja a konstans növekedés. Bár folyamatosan vizsgáljuk az új akvizíciós lehetőségeket a térségben, emellett fontos pillér a régió országaiban, így Romániában is, az organikus növekedés. Tehát, bár nyilvánvalóan hatással van rá, de romániai jelenlétünk és stratégiánk sem alapulhat kizárólag egyes felvásárlások sikerére. Most inkább az organikus növekedés irányába mozdultunk el, és ambiciózus növekedési célokat fogalmaztunk meg.

Hol tart az OTP Romania fellebbezése a helyi fogyasztóvédelmi hatóság megállapításai ellen, amely szabálytalannak minősítette a 2006–2009 közötti hitelek egy részének kiszervezését az OTP Financing Solutions részére? Reális a veszélye annak, hogy a hitelállományhoz kapcsolódó mintegy 200 millió eurós bevételt vissza kell fizetnie az OTP-nek?

Meggyőződésünk, hogy a korábbiakban is a hatályos törvények szerint jártunk el, ezért is választottuk a bírósági utat igazunk bizonyítására. Több tárgyaláson vagyunk túl, de ítélet még nem született. Biztatónak tartom, hogy egy másik bank első fokon már pert nyert hasonló ügyben.

Milyen növekedési lehetőségeket lát a lakossági befektetési termékek romániai értékesítése terén?

Biztos vagyok abban, hogy a befektetési, megtakarítási terület is számos lehetőséget tartogat a növekedésre. E téren az előrelépés egyik előfeltételének és kulcsának a pénzügyi tudatosság fejlesztését tartom. Sajnos a hosszabb távú megtakarítások fontossága nem kellően ismert és elfogadott a román lakosság körében. Ezen a helyzeten igyekszik javítani az OTP Bank Romania által létrehozott Oktatáshoz való jog Alapítvány. Emellett egyszerű, könnyen elérhető termékeket is fejlesztünk, ilyen például az úgynevezett megtakarítási robot, amely ügyfeleinknek automatikus, kis összegű havi megtakarítást tesz lehetővé különféle befektetési alapokban.

Hogyan érinti a többször módosított, úgynevezett kapzsisági az OTP Romaniát? Számításuk szerint mennyit kell ezen a jogcímen fizetniük 2019-ben?

Az első verziókhoz képest a jelenleg hatályos törvény sokat finomodott. Mint új adó, természetesen ez is többletköltséget jelent, és nem segíti sem a bankok, sem pedig az ügyfelek helyzetét, közvetett hatásai miatt a tudatos pénzügyi kultúra terjedését. Ugyanakkor a jelenlegi formában a teher átmenetileg elviselhető. Várhatóan élni tudunk ugyanis azzal a lehetőséggel, hogy a 8 százalék feletti hitelállomány-bővülés esetén az eszközarányos 0,4 százalékos adószint a felére csökken, ami a mi esetünkben akár 10 millió lejt, azaz 700 millió forintot is jelenthet.

Melyek az OTP Bank Romania működési környezetét érintő főbb kockázatok?

Románia számára, mivel nyitott gazdaság, a legnagyobb veszélyt az európai konjunktúra lassulása okozza. Az ipari üzemek, elsősorban az autóipar termelésének visszaesése a sok helyi beszállítón keresztül az egész gazdaságra hatással lehet, ez érintheti a vállalati hitelek mennyiségét és minőségét is. Relatív előny lehet ugyanakkor az erős IT-szektor, amelynek fejlődése vélhetőleg kevésbé ciklikus. A magasabb bérek eleve ellenállóbbá teszik ezen alkalmazottak körét a negatív hatásokkal szemben.

A moldovai Mobiasbanka felvásárlása lezárult. Lát lehetőséget szinergiák kihasználására, költségcsökkentésre, csoporton belüli együttműködésre?

A tudásmegosztás és a fejlesztési kapacitások terén mutatkozó szinergiák kiaknázása a teljes bankcsoporton belül napi gyakorlat, a romániai és a moldovai bank esetében ezt a részben közös nyelv is támogatja majd.

Idén mekkora hitelállomány-növekedést vár az OTP Bank Romaniától?

Ebben az évben mindenképpen a piaci átlag feletti lesz a hitelállomány növekedése a banknál, pontos számot nem mondanék, de annyit elárulhatok, hogy ott lesz a két számjegyű tartományban.

Ezek is érdekelhetik