Pénz- és tőkepiac

Rázós időszak jön az indiai piacon

India hosszú távú kilátásait illetően nehéz pesszimistának lenni.

India hosszú távú kilátásait illetően nehéz pesszimistának lenni. Az ország 1,3 milliárdos lakosságának fele 25 év alatti, ami óriási demog­ráfiai tartalék az elöregedő fejlett országokhoz és Kínához képest. A középosztály gyorsan bővül, és urbanizálódik: a McKinsey szerint 2025-re 69 indiai város lakossága fogja elérni az egymilliós számot. Ráadásul az ország gazdasága viszonylag zárt, ezért kevésbé kitett a kereskedelmi háborúnak, mint a fejlődő országok többsége. Rövid távon azonban a helyi részvénypiac előtt rázós út állhat. A az idei második negyedévben ötéves mélypontra esett. A májusban újraválasztott Modi-kormány első lépései a gazdaság élénkítése helyett a hindu nacionalizmus fűtését szolgálták.

A gazdasági lassulás a részvénypiacon még nem árazódott be, a benchmark Sensex index túlértékeltnek tűnik még a júniusi rekordszintről való korrekciót követően is. Az index P/E-mutatója 26 fölött van, szemben a globális feltörekvő piacokat lefedő MSCI EM index 13-as értékével. Az igazsághoz tartozik, hogy az indiai piac az elmúlt két évtizedben szinte végig prémiumon forgott a szélesebb feltörekvő piaci univerzumhoz képest. A legtöbb feltörekvő országnál jobb növekedési kilátások, az index kedvezőbb összetétele – a Sensexben kisebb súllyal szerepelnek tőkeintenzív és ciklikus, és ezért alacsonyabban értékelt gyáripari cégek, mint más feltörekvő piaci indexekben –, és az indiai vállalatok magas tőkearányos megtérülése indokol bizonyos árazási prémiumot.

A mostani értékeltség azonban mind abszolút értelemben, mind a többi fejlődő országhoz képest rekordközeli, miközben az indiai vállalatok tőkearányos megtérülése a legutóbbi jelentési szezon alapján csökkenőben van. A gyengülő adatok láttán úgy tűnik, hogy a kormányzat végre tényleg jelentős gazdasági reformra szánhatja rá magát, erre utal legalábbis a múlt héten bejelentett adóreformcsomag. A reformok eredményeinek beéréséig azonban indokolt az óvatosság az indiai részvénypiacon.

Sensex Index STRATÉGIA India
Kapcsolódó cikkek