Pénz- és tőkepiac

A Babaváró fogja a kamatokat

A Babaváró és az ahhoz kapcsolódó kiegészítő hitelkereslet a tíz évnél hosszabb kamatfixálású termékek irányába tolja az érdeklődést, ezért a bankok megfontoltan érvényesítik a referenciakamat-emelkedést.

A alapvető változásokat hozott a hazai hitelintézeteknél: a versenyt még inkább eltolta a hosszú, minimum tízéves kamatperiódusú termékek irányába. A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek (MFL) feltételeinek változását követően – amikor a maximum ötéves fix konstrukciók kikerültek a támogatott körből – a Magyar Nemzeti Bank adatsora csak rövid ideig jelzett emelkedést az ötéves fix termékeknél. Ugyanakkor a jegybanki statisztika szerint júliusban és augusztusban annak ellenére nőtt ezen konstrukciók átlagkamata, hogy közben a referenciaértéknek számító budapesti kamatswapügyletek (BIRS) értéke csökkent. Az öt-tíz éves fixesítéssel rendelkező hiteleknél azonban augusztusban a júliusi történelmi rekordalacsony szinten, 4,65 százalékon ragadt a kamatszint, a tíz évnél hosszabb futamidőnél pedig 15 bázispontos csökkenést mutatott 4,88 százalékos átlaggal. Ebben sokak szerint része volt a Babaváró banki versenyt erősítő hatásának is, hiszen sok potenciális ügyfél a támogatás mellé piaci felvételét is tervezi, mivel a támogatás jó része önerőként beszámítható.

Kérdés, hogy mi várható a folytatásban, hiszen a hosszú hitelek referenciakamata emelkedett az elmúlt hónapokban. Az ötéves BIRS értéke az augusztus 14-i 0,48 százalékos mélypontról 0,75 százalékig jutott, míg a tízéves BIRS 1,33 százalékos szintje 37 százalékpontos emelkedést jelent.

A piaci folyamatok alapján nehéz eldönteni, hogy a verseny vagy a kamatkövetés győz-e. A Money.hu adatai szerint az OTP például októbertől a hosszan fix otthonteremtő hiteleinek a kamatát csökkentette, emellett a fogyasztóbarát hitelek hitelcélja bővült az üdülővásárlással, -építéssel, -korszerűsítéssel, vagy az ezekre felvett hitelek kiváltásával. A Sopron Bank a tízéves kamatperiódusú Új Otthon lakáshitelének kamatát 0,4 százalékponttal alacsonyabb áron kínálja. Teljes a kamatcsökkenés a Budapest Banknál is: az öt évig fix Otthonteremtési kamattámogatással nyújtott lakáshitelek teljes hiteldíjmutatója (THM) 4,95–5,36 százalékról 4,67–5,08 százalékra csökkent. A bank az ötéves kamatperiódusú hitelek kamatát 0,4, a tízévesekét 0,41 százalékponttal csökkentette. Az MKB Banknál már szeptember közepén csökkentek az öt- és tízéves kamatperódusú lakás- és magánhitelek, valamint a tízéves kamatperiódusú MFL-termék kamatai.

A Takarék Kereskedelmi Bank referencia otthon lakáshitelének THM-je ugyan 3,88 százalékról 3,85 százalékra csökkent, s az otthonteremtési kamattámogatott hitel 6,41 helyett 6,17-os THM-mel érhető el, ám az Ötös MFL THM-je 3,81-ról 4,18 százalékra, a Tízes MFL-é 4,66-ról 5,20 százalékra nőtt. Az UniCreditnél az ötéves MFL-hiteleknél 0,3, a tízévesnél 0,2 százalékpontos a csökkenés, a tizenöt évig fix terméknél 2, a húsz évig fix konstrukcióknál 12 bázispontos a kamatszint emelkedése.

Akcióznak a bankok

A Gránit Bank januárig elengedi a folyósítási jutalékot, és 40 ezer forintig visszatéríti az értékbecslés és a közjegyző díját. A Raiffeisen csökkentette azoknak

a számlakonstrukcióknak a számát, amelyeknél a jóváírási kötelezettség és az elvárt tranzakciószám teljesítésének vállalása esetén járó kamat- vagy kamatfelár-kedvezmény mostantól nem vehető igénybe, s az év végéig kéthavi díjat átvállal a bank azoktól az ügyfelektől, akik újonnan igényelt vagy meglévő jelzáloghitelük mellé Uniqa Hitelfedezeti Védelem biztosítást kötnek. A Sopron Bank szeptember közepe óta 30 helyett immár 50 millió forintig nyújt lakáscélú hitelt. A CIB minden új ügyfélnek, aki év végéig hitelt igényel, s a folyósítás február végéig megtörténik, 40 ezer forint jóváírást ígér. Emellett Kamat, Plusz vagy Magnifica kedvezménycsomag vállalása esetén az ügyfelek nagyobb kedvezményekkel számolhatnak a legtöbb hitelterméknél.

 

Ezek is érdekelhetik