Pénz- és tőkepiac

Házhoz jönnek a digitális bankok

Minél részletesebb és kidolgozottabb a API-k minősége, annál nagyobb biztonságot és funkcionalitást eredményez

Már elérhető a Peak Open API portálja, mellyel mostantól könnyedén integrálhatók a Peak LiteBanking Platformjának funkciói. Az API-k széles skálája vált elérhetővé, melyek rendszere átlátható, integrációjuk egyszerű.

A szeptember 14-én hatályba lépett Pénzforgalmi Szolgáltatásokról szóló EU-s irányelv, a PSD2 magában foglalja a bankok Open Bankingre vonatkozó teljesítési kötelezettségeinek követelményeit. A legtöbb bank az erre vonatkozó követelményeket eddig minimális szinten teljesítette, pedig a hatékony pénzpiac megteremtése érdekében fontos, hogy a harmadik feles szolgáltatók is hozzáférjenek a szükséges ügyféladatokhoz – olvasható a fintech szolgáltató közleményében.

Az API alatt egy olyan kapcsolódási felületet, egységesített függvénygyűjteményt és annak részletes dokumentációját értjük, melynek segítségével egy alkalmazás egy másik rendszerhez egyszerűen, belső működésének ismerete nélkül csatlakozhat. Az Open Banking olyan API-k gyűjteménye, amik segítenek kommunikálni a bankoknak egymással és harmadik feles szereplőkkel – annak érdekében, hogy egyedi igényekhez, felhasználói élethelyzetekhez igazodó digitális pénzügyi szolgáltatások jöhessenek létre.

Az API-k minősége nem elhanyagolható tényező, hiszen minél részletesebb és kidolgozottabb a dokumentáció, annál nagyobb biztonságot és funkcionalitást eredményez. A hazai bankok többségének teljesítése átlagos, a követelményeknek éppen megfelelő: 6-8 db API-ból áll, mely főként a PSD2 alapján meghatározott számlainformációs és fizetéskezdeményezési funkciókat tartalmazza.

Fotó: Shutterstock

A Peak, Közép-Kelet Európa egyik első digitális banki megoldásokat nyújtó fintech szolgáltatója már évek óta API-kat alkalmaz az IT rendszerek közötti kommunikációra, ám most publikussá tette 38 darabból álló REST API szettjét, ami az egyszerű használat és a könnyű integrálhatóság tudatában készült.

A Peak Open API portálja túlmutat a hagyományos banki megoldásokon, segítségével automatizálhatók az üzleti és pénzügyi műveletek, illetve integrálhatók a Peak LiteBanking Platform funkciói. A számlainformációk és a fizetéskezdeményezés mellett, többek között elérhetők az ügyfélgenerálást, számlanyitást, kártyarendelést, zárolást és tiltást, valamint a kártya funkciók megosztását lehetővé tevő API-k is. Hamarosan pedig publikussá válnak a push-notification küldésére vonatkozó funkciók is.

Az API-val való munka megkönnyítésének érdekében a Peak megnyitotta saját Sandboxát, ahol 1 perc alatt elvégezhető regisztráció után létrejön a tesztfiók, ami szimulálja az éles környezetet. A sandbox többek között az API-k tesztelését lehetővé tévő kontrollált, elkülönített fizikai vagy virtuális környezetet jelenti. A Peak rendszerét mostantól nem csak fejlesztők tesztelhetik, az érdeklődőknek elérhetővé tettük a PeakWallet teszt verzióját is, így a rendszer kipróbálásához nem kell ügyféllé válni.

Fintech digitalizáció Peak Open API
Kapcsolódó cikkek