Pénz- és tőkepiac

Nyertessé válhat a Western Digital

Kockázatosnak tűnhet most az amerikai félvezetőszektor.

Kockázatosnak tűnhet most az amerikai félvezetőszektor, a nagy memóriagyártó társaságok azonban kezdhetnek kilábalni a gödörből. Bár a kínai–amerikai kereskedelmi tárgyalásokon teljes megállapodásra még nem került sor, de optimista hangvételű üzenetek már érkeztek, és a teljes amerikai piacra is jó hatással voltak. Egy esetleges megállapodás nagy nyertesei a technológiai cégek lehetnek, főként, ha a Huawei elleni tiltásokat is feloldanák.

2017 óta jelentős mértékben visszaesett mind a NAND, mind a DRAM csipek ára, ami a gyártóknál a visszaeső bevételekben és a profitrátákban mutatkozott meg. Például a Western Digital bevételeinek több mint a 40 százalékát adják a NAND memóriák, amelyeket telefonokban és szerverekben is alkalmaznak. A Western Digital árfolyama követte a memóriaárak alakulását, 2017-ben a 90 dolláros szintek körül tartózkodott, de az iparági ciklus lefele tartó ágában, 2018-ban az árfolyam több mint 60 százalékot esett.

A memóriaárak zuhanásában azonban 2019 harmadik negyedévére már enyhe pozitív fordulat volt tapasztalható. Az előrejelzések szerint a következő negyedévekben stabilizálódhat a piac, ami javíthatná a Western Digital profitabilitását is, ez pedig az árfolyamra nézve is kedvező lehet. A memóriaárak esésének megállását, valamint a csipek iránti kereslet élénkülését pedig már kezdheti is árazni a piac. Az év eleje óta 60 százalékkal emelkedett a Western Digital árfolyama, azonban ha folytatódik a konszolidáció a piacon, és stabilizálódik vagy akár emelkedik a NAND csipek ára, az a cég számára is további emelkedési potenciál lehet.

A nagyobb elemzőházak is elkezdték emelni a vállalatra vonatkozó céláraikat, mivel a várakozások szerint a felhőszolgáltatóktól (pl. Amazon, Microsoft) érkező kereslet a kapacitások bővítése miatt nagyobb lehet, így némi javulás várható a marzsokban. A Western Digital szerda este érkező negyedéves gyorsjelentéséből megtudhatjuk, hogy beigazolódnak-e a várakozások.

NAND Western Digital
Kapcsolódó cikkek