Pénz- és tőkepiac

Romló európai eredmények jöhetnek

Feszülten várják a befektetők a Daimler és a BASF csütörtöki jelentését, bár már voltak pozitív meglepetések is a gyorsjelentési szezonban.

Az európai cégek harmadik negyedéves jelentési szezonjától nem sok jót várnak a legújabb elemzői prognózisok. Grébel Szabolcs, a KBC Equitas elemzője a Világgazdaságnak elmondta, hogy a Brexit körüli bizonytalanságok, a nemzetközi kereskedelmi feszültségek és a német gyáripari is próbára tette az európai konjunktúrát az elmúlt időszakban.

Jóval tisztábban látunk majd a jövő héttől, amikor a dömping jön: 80 részvénytársaság teszi közzé negyedéves mérlegét. Az eddig publikált eredmények vegyes képet sugallnak. A luxusipar globális piacvezetője, a francia LVMH és a német informatikai óriás, az SAP kellemes meglepetést okozott, a Philips, a Renault és a Hugo Boss viszont kiábrándította a befektetőket.

 

Fotó: AFP

A Refinitiv korábban közzétett konszenzusa szerint az öreg földrész STOXX 600-as indexének komponensei átlagosan 3,7 százalékos nyereségcsökkenésről számolhatnak be az előző év azonos időszakához képest.

Tavaly a harmadik negyedévben még 14,4 százalékkal nőttek a profitok éves bázison. Ha az elemzők számításai beigazolódnak, ez lesz a legrosszabb harmadik negyedéves jelentési szezon 2016 óta, amikor 5 százalékkal csökkent az európai cégek átlagos nyeresége. A bevételeket tekintve minimális bővülést feltételeznek a szakértők. Az előző év harmadik negyedévében még 5,9 százalékkal, idén a második negyedévben pedig 3,3 százalékkal híztak a vállalati bevételek. A Refinitiv közölte országonkénti becslését is, amely szerint a belga cégek szerepelhettek a legjobban, míg Hollandia vállalatainál eshetett a legnagyobb mértékben az átlagos nyereségszint az elmúlt negyedévben.

Akárcsak Amerikában, az Atlanti-óceán innenső partján is az energiaszektor húzhatta vissza a leginkább az aggregált eredményvárakozásokat. A nagy olaj- és villamosenergia-cégek nélkül kalkulálva az európai részvénytársaságok átlagos profitja az elemzők szerint mindössze 0,3 százalékkal esne, míg bevételeik 3,1 százalékkal növekednének.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

gyorsjelentések tőzsde
Kapcsolódó cikkek