Pénz- és tőkepiac

Van védőháló a negatív kamatra

A hazai szabályozás tiltja a lakossági betéti kamatok negatív előjelét. A vállalatokra ugyan kiszabhatnák a hitelintézetek a sarcot, de ezzel a lehetőséggel nem élnek. A nullás kamat alkalmazása a jellemző.

A lakossági bankbetétek kamatai Magyarországon nem csökkenhetnek a negatív tartományba a polgári törvénykönyv (Ptk.) értelmében. Ennek azért van aktualitása, mert egy hete a Financial Times számolt be arról, hogy az UniCredit Olaszországban

a százezer eurót nagyobb mértékben meghaladó lakossági betéteire számít fel negatív kamatot, vagyis a bankban tartott pénz nemhogy nem növekszik, hanem csökken.

Mivel Magyarországon a monetáris politika érezhetően szigorúbb az eurózónáénál, ezért nincs szükség a negatív betéti kamatok alkalmazására, ráadásul szabályok is tiltják a természetes személyek betéteinél a negatív kamat kiszabását. A Ptk. kimondja, hogy a bank köteles a betétes által felajánlott pénzösszeget elfogadni, ugyanakkora pénzösszeget későbbi időpontban visszafizetni, valamint utána kamatot adni.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A nem természetes személlyel – a gyakorlatban a cégek, alapítványok – kötött betétszerződésben nullaszázalékos vagy negatív előjelű kamat is kiköthető, ebben az esetben a visszafizetendő pénzösszeg a negatív előjelű kamatlábnak megfelelő mértékben csökken – derül ki a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény 280. paragrafusából.

Vagyis céges számlákon a banknak megvan a lehetősége a negatív kamat alkalmazására.

Ez különösen a most tapasztalható laza monetáris politika idején lényeges, hiszen az egynapos jegybanki ráta negatív, ezért a folyószámlapénz egy része után veszteséget kellene elkönyvelniük, ha ezt nem háríthatnák tovább a céges ügyfeleikre.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

LAKOSSÁG negatív kamat MNB vállalatok
Kapcsolódó cikkek