Pénz- és tőkepiac

A tavalyinál szebb számokat várnak a Telekomtól

Sikeres volt a költségcsökkentés a távközlési vállalatnál – Az osztalék emelésére nem számítanak az elemzők.

Minden lényeges soron jobb eredményt érhetett el a Magyar Telekom a harmadik negyedévben, mint az előző év azonos időszakában – ezt sugallja a távközlési cég honlapjára tegnap feltöltött elemzői konszenzus.

A társaság bevételei a hét elemzőház becslésein alapuló konszenzus szerint 1,3 százalékkal 165,8 milliárd forintra gyarapodhattak, ami 2,1 milliárd forintos plusz lehet a bázisidőszakhoz mérten.

Fotó: Kallus György

Az Erste Bank – amely csupán 164,7 milliárd forintos bevételre számít – úgy látja, hogy főleg a tévés és internetes forgalom növekedése állhat a bővülés hátterében, míg az informatikai projektek hiánya csökkenthette az IT-szegmens bevételeit.

A véleményét szintén egyénileg is közzétevő KBC Equitas 170 milliárd forint feletti negyedéves árbevételt is elképzelhetőnek tart. Cinkotai Norbert vezető elemző kiemelte, hogy mind a hazai mobilbevételek és vezetékes forgalom, mind a macedóniai növekedés hozhatott pluszt.

A konszenzus EBITDA-ágon már valamivel nagyobb, mintegy 2,6 százalékos emelkedéssel számol, eszerint a negyedéves eredmény 54,4 milliárd forintra hízna. Az Erste azonban az IFRS 16 hatásait kiszűrve csak 1,8 százalékos plusszal kalkulált, míg a januártól alkalmazott új számviteli szabályok szerint kis híján 17 százalékos növekedést várnak. Az aggregált elemzői várakozás a referencia-időszak 32,4 százalékos EBITDA-rátájával szemben a szeptemberrel zárult negyedévre 32,8 százalékos arányról szól.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatják

Magyar Telekom KBC Equitas Zrt. Erste Bank
Kapcsolódó cikkek