Pénz- és tőkepiac

Célkeresztben a kereskedőcégek

A globális online kereskedelmi cégóriást, az Amazont érzékenyen érintette a vámháború.

A tőzsdeszünnappal is megünnepelt hálaadás napját követő pénteken (Black Friday), azaz ma, megkezdődik az Egyesült Államokban a három hétig, gyakorlatilag a karácsonyi ünnepekig tartó bevásárlási dömping. A Black Fridayt (fizikai értékesítés) a Cyber Monday (internetes értékesítés), majd a Green Monday követi, hogy csak a legnagyobbakat említsük. A bevásárlási szezonban nem csak a fizikai áruházakban és az online térben árult cikkek iránt élénkül meg az érdeklődés, a kereskedelmi vállalatok részvényei is a befektetők fókuszába kerülhetnek.

A Kínával vívott vámháború kedvezőtlenül érintette a szektort, de a kockázatok mérséklődésével – az amerikai kereskedelmi szövetség várakozásai szerint – a tavalyi 2,1 százaléknál dinamikusabban, 3,8–4,2 százalékkal nőhet az idei ünnepi bevásárlási időszak kereskedelmi forgalma, a volumene meghaladhatja a 730 milliárd dollárt.

Az értékesítések alakulása az amerikai gazdaság állapotával kapcsolatban is informatív lehet, ugyanis képet kaphatunk a gyengülő makrogazdasági adatok közül üdítő színfoltnak számító állapotáról, és a csaknem kétharmadát amerikai fogyasztás alakulásáról, az azt meghatározó vásárlói hangulatról.

Kérdés, hogy mely tőzsdei cégek lehetnek a szezon nyertesei. Több főszereplő is figyelmet érdemel: a hagyományos áruházláncot üzemeltetők közül a Target árfolyama például majdnem megduplázódott az idei évben. A piacvezető Walmart kereskedelmi áruházlánc is sikeresen nyitott az online-kereskedés irányába, forgalmának egyre nagyobb hányada származik digitális értékesítésből.

A globális online kereskedelmi cégóriást, az Amazont érzékenyen érintette a vámháború. A kínai e-kereskedelembe is belépő technológiai cég papírjai nem tekinthetők olcsónak, és kérdés, hogy az év végi hajrában sikerül-e nagyobb szeletet kihasítania a bővülő ünnepi forgalomból. A számtalan egyedi példa mellett a kockázatkerülőbb befektetők dönthetnek a diverzifikáltság mellett, és a szektort tágabban lefedő ETF-ekből is válogathatnak.

 

Black Friday vámháború kereskedőcégek értékesítés Amazon
Kapcsolódó cikkek