Pénz- és tőkepiac

Ismét hullámvasútra került az olaj

A nyersanyagpiacok igen volatilisen mozogtak az elmúlt hetekben.

A nyersanyagpiacok igen volatilisen mozogtak az elmúlt hetekben, ahogy az amerikai–kínai kereskedelmi megegyezés első fázisáról folyamatosan érkeztek a hírek. A múlt héten a befektetők már-már elhitték, hogy hamarosan megállapodik a két fél, de az optimizmus rövid életű volt.

A jelentésköteles nagy spekulánsok a határidős tőzsdéken növelték a nettó kitettségüket – ezt elsősorban nagy mennyiségű shortok zárásával érték el, és nem új vételi pozíciók nyitásával. A hét elején ez már az olajárak zuhanásának előjele volt, miután a hírek szerint Oroszország nem támogatja az OPEC+ országok olajkitermelésének további csökkentését. Ez váratlanul érte az amúgy is ingadozó piacot, és az olajár tovább esett a héten, a hétfői nyitáshoz képest tegnapig csaknem 5 százalékot.

Az október eleje óta tartó emelkedő trend, úgy tűnik, megfordult, és amíg nem születik konkrét megállapodás Amerika és Kína között, a következő két hétben nem várható más pozitív fundamentum, amely támogathatná az olajbikákat. December elején azonban újra összeül az OPEC a kartellen kívüli olajkitermelőkkel, hogy döntsenek a kitermelési limitekről. Akkor eldől, támogat-e majd további csökkentést Oroszország, bár ez nem túl valószínű annak fényében, hogy az elmúlt hetekben nem teljesítette a már életben lévő megegyezés szerinti csökkentést sem.

A nemesfémek piaca negatívan reagált a két nagyhatalom közti esetleges kereskedelmi megegyezéssel kapcsolatos pozitív várakozásokra. A szeptemberi csúcsokról visszafelé csordogáló arany 5 százalékot, az ezüst 13 százalékot vesztett értekéből, és a technikai kép szerint a negatív trend tovább tart majd. Az Amerika és Kína közti tárgyalások kiéleződése segíthet kitörniük a negatív trendből. A következő tíz napban az arany esetében az 1490 és az 1505 ellenállási szint lesz fontos, amelynek az áttörése utat nyithat a szeptemberi csúcsok felé. Az ezüst esetében – amelynek az árfolyammozgásai sokkal élénkebbek – a 17,35–17,80, majd pedig a 18 dolláros szint az, amelynek az áttörése irányadó lehet.

arany WTI ezüst olaj Brent
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek