Pénz- és tőkepiac

Csúcson a pénzügyi cégek profitja

Rekordszintű, 114 milliárd forintot meghaladó adózott eredménnyel zárták az év első kilenc hónapját a pénzügyi vállalkozások. Gyorsan duzzad az ügyfelekkel szembeni követelések állománya is.

Az egy évvel korábbinál

csaknem 80 százalékkal magasabb, 114,3 milliárd forintos adózott eredményt ért el 2019 első három negyedévében a pénzügyi vállalkozások szektora, ekkora nyereségre eddig még nem akadt példa

– derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

Az eredmény drasztikus emelkedéséhez több tényező is hozzájárult, de a számok meglehetősen vegyes képet mutatnak. A kilenc hónap alatt felhalmozott kamateredmény 118,6 milliárd forintot ért el, 7,2 százalékkal – nagyjából nyolcmilliárd forinttal – többet az egy évvel korábbinál.

A nettó díj- és jutalékbevételeknél viszont csak a szinten tartásra futotta 2018 első három negyedévéhez viszonyítva, így ezúttal is minimális – félmilliárdos – mínuszt mutatott az egyenleg.

Látványosan megugrott ugyanakkor az egyéb üzleti tevékenységek eredménye soron szereplő összeg, amely ezúttal 78,1 milliárd forintot ért el az egy évvel korábbi 9 milliárd után.

Fotó: Dunántúli Napló – Lauffer László

Az értékvesztés és a céltartalékok egyenlege az idei első kilenc hónapban már 0,7 milliárd forintos mínuszt mutatott a bázisidőszaki plusz 16,8 milliárd után, vagyis a visszaírások idén már nem javították a végső egyenleget. Szintén rontotta némileg a kimutatott eredményt, hogy – hasonlóan a bankszektorhoz – a pénzügyi vállalkozásoknál is tovább emelkedtek a működési költségek: ezen a soron most

75,1 milliárd forintot számoltak el a cégek, 9 százalékkal többet az egy évvel korábbi 68,9 milliárdnál.

Ami az egyes mérlegtételeket illeti, az MNB adatai szerint a szektor eszközállománya 17,6 százalékkal, 2201,3 milliárd forintra emelkedett szep­tember végéig. Figyelemre méltó emellett, hogy az ügyfelekkel szembeni követelések állománya több mint 21 százalékkal nőtt tizenkét hónap alatt, és megközelítette az 1890 milliárd forintot. Jóval több, mint a duplájára, 211,6 milliárd forintra ugrott eközben az ügyfelekkel szembeni kötelezettségek mennyisége is.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

pénzügyi vállalkozások MNB
Kapcsolódó cikkek