Pénz- és tőkepiac

Hosszú távra ígéretes befektetés a P&G

Masszív emelkedésen jutott túl a Procter & Gamble árfolyama az elmúlt másfél évben.

Masszív emelkedésen jutott túl a Procter & Gamble (P&G) árfolyama az elmúlt másfél évben, a 2018 májusában érintett alsó szinthez képest több mint 70 százalékot emelkedett az alapvető háztartási cikkeket gyártó óriásvállalat részvényeinek kurzusa. Nem ment mindig ilyen jól a P&G-nek, a 2013–2018-as időszakot csökkenő vagy legfeljebb stagnáló bevétel és eredmény jellemezte. Ezt a negatív tendenciát tudta 2018-ban megfordítani a vállalat, és visszatért a mérsékelt, de stabil növekedés útjára. Tette mindezt a gyengén teljesítő leányvállalatai értékesítésével és tevékenységének nagyobb mértékű fókuszálásával.

A P&G ettől függetlenül nem egy izgalmas sztori, de megbízható eleme egy hosszú távú befektetésekből összeállított portfóliónak. A vállalat legjobban teljesítő üzletágainak 8 és 10 százalék közötti mértékben növekednek a bevételei, ennek hajtóereje a terjeszkedés Kínában és az, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben megengedhette magának a vállalat az árai emelését, elsősorban Észak-Amerikában és Európában. Bár ez utóbbi tényező nagyon jó hatással van a P&G marzsaira, egy gyengébb gazdasági környezetben, csökkenő vásárlóerő mellett kockázattá léphet elő. Annak ellenére tehát, hogy a P&G alapvetően nem egy ciklikus iparágban működik, és papíron kifejezetten defenzív részvénynek minősül, a vártnál érzékenyebb lehet egy recesszióban.

A árazása az elmúlt másfél év tetemes felértékelődése ellenére nem túlzottan elrugaszkodott, a 23,4-es előremutató P/E és a 4,5-es P/S alapján sem. A világ gazdaságainak és a részvénypiacoknak is lehet még egy-két jó évük, amiből vélhetően a P&G is profitálhat majd. Ezek mellett a papír rendelkezik egy mérsékelt, de fenntartható, 2,5 százalékos osztalékhozammal is. Technikai szemmel nézve sértetlen az árfolyam emelkedő trendje, ezt megtörve számíthatnánk csak érdemi korrekcióra, elsőként a 116 dolláros támaszhoz. Amíg erre nem kerül sor, addig a grafikon képe összességében felfelé mutat, 125 dollárnál várja erős ellenállási szint az árfolyamot.

Procter & Gamble
Kapcsolódó cikkek