Pénz- és tőkepiac

Kevesen biztosítják a lakástörlesztést

A lakáshitel-szerződések töredékéhez kötnek a kölcsönfelvevők a tartozást tragédia esetén­ átvállaló hitelfedezeti biztosítást. Az idén az új szerződések száma gyorsabban nőtt a hitelkiáramlásnál.

Bár a statisztikák szerint – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelfékszabályainak köszönhetően – ma sokkal biztonságosabb körülmények között adósodnak el a hazai háztartások, mint a válság előtt, alig élnek a rendelkezésre álló lehetőségekkel. Nem látszik áttörés például azon biztosításoknál, amelyek arra hivatottak, hogy váratlan helyzetek bekövetkeztekor az adós (örököse) helyett törlesszék a hitelt.

Az év első hat hónapjában az MNB adatai szerint a tavalyival lényegében megegyező számú, 41,2 ezer lakáshitel-szerződést kötöttek új vagy használt lakás vásárlására, viszont a 2018 végihez képest csak 1600-zal nőtt az élő hitelfedezeti biztosítások száma, a szerződéseké szeptember végére alig haladta meg a húszezret. (A Világgazdaság számításaiban most csak a közvetlen hitelfedezeti biztosítások szerepelnek, mert a hitelfedezeti záradékkal ellátott élet- és vagyonbiztosításoknál más metodika érvényesül. Arról sincs pontos adat, hogy az érintett körben mennyi a ténylegesen lakáshitelhez kapcsolt hitelfedezeti biztosítás.)

Ám bizakodásra ad okot, hogy az új szerződések számának stagnálása mellett a hitelfedezeti biztosítások száma ez év szeptemberének végén 15,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezt annak fényében érdemes értékelni, hogy 2018-ban 5,7, egy évvel korábban pedig 8,8 százalék volt a bővülés ebben a termékkörben. A hitelfedezeti biztosításokból származó díjbevétel viszont az elmúlt három évben stabilan két számjegyűen nő. Az idei első kilenc hónapban 13,786 milliárd forint volt a bevétel, 11,5 százalékkal nagyobb a 2018-as 12,6 milliárdnál.

Szakértők szerint igen kevés lakáshitel-felvételben gondolkodó készül hitelfedezeti biztosítást kötni. A keresletet azzal lehetne élénkíteni, ha a lehetőséget a hitelszerződés megkötése kapcsán kínálnák fel. Ám ehhez az eddigieknél aktívabban kellene együttműködniük a bankoknak és a biztosítóknak. Az országban csak a K&H működik bankbiztosítóként, és saját maga kínálja termékét az ügyfeleknek. Az OTP straté­giai partnere, a Groupama termékeit kínálja, az Erste hasonló okból az Union Biztosítóét, míg az MKB-nál a CIG Pannónia a biztosítói partner. A Raiffeisennél az Uniqa terméke érhető el, az UniCredit partnere a Generali Biztosító. Az adatok szerint ezen a területen van még mit javítani.

Ezek is érdekelhetik