A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Kötvényekbe vándorolt a tőke

Töretlenül népszerű a hosszú lejáratú állampapír a magyar lakosság körében, amely a befektetési jegyeit és a részvényeit árfolyamveszteség mellett adta tovább. A hazai tőkepiac októberi sikereiből főként a külföldi befektetők profitáltak.

Tovább duzzadt a lakosság hosszú lejáratú állampapír­állománya októberben, miközben folytatódott a rövid lejáratú értékpapírok visszaváltása – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss értékpapír-statisztikájából. A háztartások újabb 248 milliárd forint értékben vásároltak az éven túli kötvényekből, a hó végi teljes állomány ezzel átlépte az ötezermilliárd forintot, közben a külföldiek által birtokolt hosszú kötvények összértéke 32 milliárd forinttal 4755 milliárd forintra apadt.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

Az évesnél rövidebb futamidejű kötvényekből 162 milliárdot váltott vissza a lakosság, a devizaalapú állampapírokból viszont 15 milliárd forint plusz volt a havi mérleg. A háztartások összesen 102 milliárd forinttal növelték állampapír-tulajdonukat, ami október végén kicsivel 7500 milliárd forint fölé nőtt. Az összesített mennyiség továbbra is elmarad a külföldiek kezében lévő kötvényekétől, akik 52 milliárdos tőkekivonás és 166 milliárd forintos értékcsökkenés ellenére is 9733 milliárd forintnyi befektetést tartottak kormányzati hitelpapírokban.

A hosszú lejáratú forintállampapírok piacán októberben négy új sorozatot bocsátottak ki 368 milliárd forint névértékben, miközben a hónap folyamán három papír járt le 433 milliárd forint összértékben. Az aukciókon 263 milliárd forint névértékű rábocsátás történt, a visszavásárlások névértéken 108 milliárd forintot tettek ki. A nem aukció keretében értékesített lakossági kötvények egyenlege 211 milliárd forintos állománynövekedést eredményezett.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek