Pénz- és tőkepiac

Újabb gyenge évre van kilátás

Fél éve még 1,2 százalékos GDP-bővülést várt 2020-ra a német jegybank, de már csak 0,6 százalékos növekedés a várakozás.

Felére csökkentette előrejelzését a német gazdasági növekedésre 2020-ra a Bundes­bank. Idén 0,5 százalékkal bővülhet a bruttó nemzeti össztermék, és jövőre is alig valamivel gyorsabban: 0,6 százalékkal. Az Európai Központi Bank létrejötte óta a Bundesbank már nem dönt monetáris politikai kérdésekben, de gazdaságelemző központként nagy súlyú a véleménye.

Az utóbbi hónapokban nyilvánosságra hozott adatok vegyes képet mutattak: a németek épphogy elkerülték, hogy a harmadik negyedévben másodszor is csökkenjen a (azaz a technikai recessziót), de nem vált egyértelművé, túl vannak-e a nehezén.

A Bundesbank friss előrejelzései rövid távra nem optimisták, bár szeptemberben az EKB kamatot csökkentett és újabb eszközvásárlásokba kezdett, ám gazdaságösztönző intézkedései később érhetik el a teljes hatást.

Júniusi előrejelzésében, a monetáris lazítás előtt még 1,2 százalékos GDP-bővülést jósolt 2020-ra a német jegybank.

Fotó: AFP

A friss prognózis egy évvel eltolja a kilábalást: 2021-re és 2022-re is 1,4 százalék az előrejelzés a naptárhatással kiigazított mutatóra. „Németország világosan támogató fiskális politikája és az erősen engedékeny monetáris politika mellett a javuló gazdasági kilátások fő motorja az export” – idézi Jens Weidmannt, a Bundesbank elnökét az intézmény honlapja.

Az exportot a várhatóan emelkedő külföldi kereslet hajtja, ami segítheti a gyengélkedő német ipart, vélik a jegybank közgazdászai.

Weidmann azonban hangsúlyozta, hogy a növekedési kockázatok negatívak, és külföldi a forrásuk. Az előrejelzések még az előtt készültek, hogy kiderült: első körben megszületett a megegyezés az amerikai–kínai kereskedelmi tárgyalásokon, és a kormányzó toryk erős felhatalmazást kaptak a Brexit véghezvitelére.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Bundesbank
Kapcsolódó cikkek