Pénz- és tőkepiac

Vesztésre áll a forint a régiós versenyben

A globális befektetők számára régiónkból csak néhány deviza lehet vonzó 2020-ban: a cseh korona és az orosz rubel felszálló ágban van, míg a forinttól és a török lírától jobb megszabadulni az ING stratégái szerint.

Globálisan nézve nem sok jót tartogat a befektetni kívánók számára a relatíve alacsony hozamszintű kelet-közép-európai régió (CEE) – derül ki az ING éves kitekintőjéből. Ezzel együtt a feltörekvő devizák világában a CEE csoport még jól teljesíthet más kontinensek devizáihoz képest. A holland bankház főként a cseh koronától vár erősödést további kamatemelések után, de a nyerő oldalon állhat a rubel is.

Reálkamat nélkül nincs vonzereje a forintnak
Fotó: Shutterstock

A gyengülési folyamat mögött a hosszú távon is alacsony szinten rekedt kamatok mellett a lassuló euróövezeti és régiós növekedés áll. Az ING véleménye szerint a dollárral szemben a CEE-devizáknak nincs túl sok keresnivalójuk, de az euróhoz képest a cseh korona, a román lej és a lengyel zloty a magasabb reálkamatszintjének köszönhetően még mindig védett. A forint azonban a dollárral és az euróval szemben is tovább gyengülhet.

A forint értékeltségét tovább rontja, hogy a régió legmagasabb, 3 százalékos inflációs céljához közel jár a hazai fogyasztói árindex, amely eleve legalább 2 százalékkal magasabb, mint az euróövezetben mért pénzromlás üteme. Az ING úgy látja, hogy a jelenlegi folyó fizetési mérleg romló tendenciája mellett a monetáris politika túl laza ahhoz, hogy stabil vagy erősödő forintra számíthassunk. A 0,19 százalékos Bubor-rátával globálisan is a forint kínálja a legalacsonyabb reálhozamot az összes feltörekvő deviza közül, miközben a Magyar Nemzeti Bank tovább pumpálja a likviditást a pénzügyi rendszerbe. Az elemzőház szerint a jövő év első negyedében a forinttal már a 340-es szint felett kereskednek majd az euró ellenében, és van esély a 345-ös szint tesztelésére is.

Lengyelországban a devizahitelekkel kapcsolatos fejlemények még mindig gátolják a zloty erősödését.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

lengyel zloty forint török líra deviza zloty cseh korona rubel líra román lej kelet-európai devizák ING feltörekvő deviza
Kapcsolódó cikkek