Pénz- és tőkepiac

Busásan fialt a türelem a pesti parketten

Hosszabb távon is megérte OTP-papírt tartani, a Magyar Telekom és a Mol részvényesei viszont nem lehetnek elégedettek az utóbbi tíz év teljesítményével. A 2010-es években technológiai és ingatlancégek szállították a legnagyobb hozamot.

Jó befektetésnek bizonyult a magyar részvénypiac a mögöttünk hagyott évtizedben. A BUX index 2010 és 2019 között megduplázta az értékét, ez tízéves távlatban csaknem 8 százalékos évesített hozam. A hazai tőzsdemutató a tízes évek első felében nagyobb esések mellett csak szerény, a veszteségeket részben enyhítő eredményeket tudott felmutatni, 2015-től viszont bőségesen jutalmazta a tőkepiaci befektetőket, és a 2018-as stagnálás kivételével minden évben két számjegyű hozamot ért el.

A magyar részvénypiac koncentráltsága nem sokat változott, 2009-ben a négy blue chip adta a teljes részvényforgalom 96 százalékát, és tíz évvel később is 88 százalékos arányt hasított ki a kereskedésből.

A pesti parkett számottevően szűkült, a tavalyi 2575 milliárd forintos részvényforgalom szinte pontosan a fele a 2009-es volumennek.

Forrás: Móricz-Sabján Simon / VG

A sztárrészvény tavaly az OTP volt, csaknem 37 százalékos hozamot szállított a részvényeseknek, akik a múlt hónapban történelmi csúcsot is ünnepelhettek.

A bankpapírt tíz éve portfóliójukba emelő befektetők öröme ennél is jóval nagyobb lehet, ők ugyanis 180 százalék feletti nyereséget realizálhattak az árazását csaknem megtriplázó pénzintézet papírjain. A gazdasági ciklusoknak kevésbé kitett Richter ezalatt másfélszeresére növelte részvényeinek árfolyamát. Az 50 százalékos hozamhoz a hullámzó árfolyam miatt azonban nagyon kellett az elmúlt hónapok meredek ralija is, amely mintegy 1700 forintot tett hozzá a 2009 végétől elért 2125 forintos emelkedéshez.

 

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

2010-es évek hozam BÉT blue chipek BUX 4iG
Kapcsolódó cikkek